Medina
Z Winogrona.org
Medina | |
---|---|
Medina - grono Foto: manuns(Mariusz) | |
Rodzice | SV 12-286 x Medoc Noir |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 150-170 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | muszkat |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Ilość dni dojrzewania | 152 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Opis
Bardzo dobra, plenna, odporna na choroby odmiana do wyrobu soków i czerwonego wina. Do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. W rejonach chłodniejszych plonuje słabiej.[1] [1] [1]
Krzew o prostch pędach i uporządkowanym pokroju.Moszcz o niskiej zawartości kwasów do kupażu z odmianami bardziej kwaśnymi.Przy późnym zbiorze wyczuwalny lekki smak muszkatu.[1]
Genealogia
Medina = Eger 1(SV 12286 O.P.) x Medoc Noir
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Medina 78,1%V.vinifera + 1,56%V.labrusca + 14,58%V.rupestris + 3,12%V.berlandieri + 2,64%V.lincecumii
Choroby
Odporność na choroby grzybowe duża, o wiele więsza od Vinifer
Wino
- Wg Uniwersytetu w Brnie (prof Pavlousek) - wino typu owocowego z lekkim muskatem
1. Alkohol (vol%) 10,7 - Kwasowość (g / l) 5,3 - pH 3.62 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 19,64
wyniki oceny: - zapach 2,77 - smak, zapach, ogólne wrażenie 8.59 - łączny wynik 16,66
źródło: http://hungaricumborszalon.hu/szolofajtak
Cięcie
Synonimy
E.Cs.7, Medea.
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=169&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg Węgry: owocujący krzew; ;owocujący krzew;
- wg vynmedis.lt:grona;
- wg Winnica Plechow; owocujące krzewy
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Czechy - grona
Zdjęcie forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 152 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 150 -170g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Medina +, SV 12-286 + i Merlot + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |