Acadie Blanc
Z Winogrona.org
(→Genealogia: zmiana pliku) |
(drobne zmiany i literówki) |
||
Linia 23: | Linia 23: | ||
Hodowca O. Bradt początkowo nadał jej nazwę V53261 i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263). | Hodowca O. Bradt początkowo nadał jej nazwę V53261 i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263). | ||
Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie. | Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie. | ||
- | Wykazuje tam | + | |
- | Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także suszonych winogron do 40Brix | + | Wykazuje tam odpowiednio pozytywne cechy dla cool climate, takie jak: wysoką mrozoodporność, wczesne dojrzewanie, odporność na choroby. |
- | Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): | + | |
+ | Jest dobrym surowcem do wyrobu wina w typie Chardonay. | ||
+ | |||
+ | Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, oraz ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także win z suszonych winogron (do 40Brix - wyrób win metodą Recioto) | ||
+ | |||
+ | Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): 18,5Brix;10g/l kwasy | ||
+ | |||
W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów | W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów | ||
- | Do wypróbowania w naszym | + | |
+ | Do wypróbowania w naszym klimacie(próby robione - http://www.winorośl.pl) | ||
zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski. | zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski. | ||
Wersja z 17:22, 29 lis 2010
L’Acadie | |
---|---|
Rodzice | Cascade x Seyve Villard 14-287 |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Masa grona | 120-150 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -31 °C |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana powstała w 1953 roku w Ogrodniczej Stacji Badawczej – Viineland, Ontario, Kanada. Hodowca O. Bradt początkowo nadał jej nazwę V53261 i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263). Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie.
Wykazuje tam odpowiednio pozytywne cechy dla cool climate, takie jak: wysoką mrozoodporność, wczesne dojrzewanie, odporność na choroby.
Jest dobrym surowcem do wyrobu wina w typie Chardonay.
Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, oraz ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także win z suszonych winogron (do 40Brix - wyrób win metodą Recioto)
Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): 18,5Brix;10g/l kwasy
W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów
Do wypróbowania w naszym klimacie(próby robione - http://www.winorośl.pl) zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Cięcie
Synonimy
V-53261 , V53261 , Acanie , L’Acadie Blanc
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Kanada + |
Masa | 120 -150g + |
Mrozoodpornosc | 242,15 K (-31 °C, -23,8 °F, 435,87 °R) + |
Odmiana | L’Acadie + i Cascade + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |