modified on 10 sty 2019 at 22:31 ••• 14 284 views

Acadie Blanc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Genealogia: zmiana pliku)
(drobne zmiany i literówki)
Linia 23: Linia 23:
Hodowca O. Bradt  początkowo nadał jej nazwę V53261  i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263).  
Hodowca O. Bradt  początkowo nadał jej nazwę V53261  i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263).  
Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie.
Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie.
-
Wykazuje tam odpowiednie cechy dla cool climate takie jak wysoką mrozoodporność, wczesne dojrzewanie, odporność na choroby i dobry surowiec do wyrobu wina w typie Chardonay.
+
 
-
Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także suszonych winogron do 40Brix (wyrób win metodą Recioto)
+
Wykazuje tam odpowiednio pozytywne cechy dla cool climate, takie jak: wysoką mrozoodporność, wczesne dojrzewanie, odporność na choroby.
-
Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): !8,5Brix;10g/l kwasy
+
 +
Jest dobrym surowcem do wyrobu wina w typie Chardonay.
 +
 
 +
Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, oraz ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także win z suszonych winogron (do 40Brix - wyrób win metodą Recioto)
 +
 
 +
Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): 18,5Brix;10g/l kwasy
 +
 
W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów
W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów
-
Do wypróbowania w naszym kimacie(próby robione - WWW.winorośl.pl)
+
 
 +
Do wypróbowania w naszym klimacie(próby robione - http://www.winorośl.pl)
zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski.
zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski.

Wersja z 17:22, 29 lis 2010

L’Acadie
Rodzice Cascade x Seyve Villard 14-287
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Kanada
Masa grona 120-150 g
smak zharmonizowany
SAT 2500
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -31 °C
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana powstała w 1953 roku w Ogrodniczej Stacji Badawczej – Viineland, Ontario, Kanada. Hodowca O. Bradt początkowo nadał jej nazwę V53261 i była wynikiem krzyżowania Cascade (Seibel 13053) i Seyve - Villard 14-287 (z tego krzyżowania powstała też siostrzana odmiana znana jako Veeblanc lub V53263). Z Ontario V 53261 trafiła do Nowej Szkocji i tam nadano jej (1970) nazwę L’Acadie.

Wykazuje tam odpowiednio pozytywne cechy dla cool climate, takie jak: wysoką mrozoodporność, wczesne dojrzewanie, odporność na choroby.

Jest dobrym surowcem do wyrobu wina w typie Chardonay.

Odmiana ta służy we winnicach Nowej Szkocji do wyrobu wysokiej jakości białych win wytrawnych, oraz ice vine jak i win gazowanych typu szampan, a także win z suszonych winogron (do 40Brix - wyrób win metodą Recioto)

Parametry moszczu (Nowa Szkocja-dane z 15 lat): 18,5Brix;10g/l kwasy

W cieplejszym klimacie (Ontario) – osiąga więcej cukru a mniej kwasów

Do wypróbowania w naszym klimacie(próby robione - http://www.winorośl.pl) zwłaszcza w półn.-wsch. rejonach Polski.


Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Choroby

Cięcie

Synonimy

V-53261 , V53261 , Acanie , L’Acadie Blanc

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Acadie Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasne  +
KrajKanada  +
Masa120 -150g  +
Mrozoodpornosc242,15 K (-31 °C, -23,8 °F, 435,87 °R)  +
OdmianaL’Acadie  + i Cascade  +
Sat2.500  +
SmakZharmonizowany  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem