Marquis – Winogrona.org
modified on 12 lut 2016 at 19:35 ••• 23 478 views

Marquis

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (uff, nareszcie udało się dodać bibliografię.)
(uzupełnienie opisu i parametrów)
Linia 7: Linia 7:
|gatunek=Vitis labrusca
|gatunek=Vitis labrusca
|kraj pochodzenia=USA
|kraj pochodzenia=USA
 +
|masa grona=270-610
|rozmiary jagód=22x20
|rozmiary jagód=22x20
|masa jagód=3.5-5
|masa jagód=3.5-5
-
|smak=truskawkowy
+
|smak=truskawkowy-lekko labruscowaty
|ilość dni dojrzewania=105
|ilość dni dojrzewania=105
|mrozoodporność=-26
|mrozoodporność=-26
Linia 15: Linia 16:
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość kwasów=.5
|nasiona=NIE
|nasiona=NIE
 +
|wzrost=średnio silny
|drewnienie łozy=zadowalające
|drewnienie łozy=zadowalające
 +
|obsada gron=2
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Marquis jest krzyżówką odmian [[odmiana::Athens]] X [[odmiana::Emerald Seedless]] wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r.
Marquis jest krzyżówką odmian [[odmiana::Athens]] X [[odmiana::Emerald Seedless]] wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r.
-
Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym. Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23°C do -26°C.
+
Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym(labruscowatym).Smak ten jest mniej odczuwalny przy zbiorach o 5-10 dni wcześniejszych niż przy pełnej dojrzałości fizjologicznej.
-
<bibref f="wino.bib">smiley-2008</bibref>
+
-
== Choroby ==
+
Wzrost krzewów średnio silny, prosty z nieco płożącymi końcówkami latorośli.
 +
Cukry i kway na średnim poziomie jak dla odmian beznasiennych-krzyżówek,tzn.14-19Brix i śr.5g/l (przy 18,6Brix już tylko 3,6g/l)
 +
 +
Ilość ciepła potrzebna do prawidłowego dojrzewania:  1388 GDDc (2500 GDD) (śednia z lat:2005-2009)
 +
 +
(GDDc w &deg;C ; GDD w &deg;F)
 +
 +
Dla porównania za ten sam okres dla MF : 1217GDDc (2192 GDD)
 +
 +
(uzupełnienie danych - na podstawie opisu patentowego Nr 11012)
 +
Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23&deg;C do -26&deg;C.<bibref f="wino.bib">smiley-2008</bibref>
 +
 +
Odporność na przemarzanie podobna do odmiany Himrod
 +
==Genealogia==
 +
'''Marquis''' - 59,37%''V.vinifera''+40,63%''V.labrusca''
 +
== Choroby ==
 +
Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, lekko podatna na m.rzekomego i sz.pleśń
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 34: Linia 53:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
 
+
1.Marquis-liście i kwiaty : http://www.mobot.org/gardeninghelp/images/low/B491-0705061cg.jpg
 +
2.Marquis – grona : http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/grapecultivars.pdf  str.74
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 20:54, 17 sty 2011

Marquis
koronka fot. Space99
koronka fot. Space99
Rodzice Athens x Emerald Seedless
Gatunek Vitis labrusca
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 270-610 g
Rozmiary jagód 22x20 mm
Masa jagód 3.5-5 g
smak truskawkowy-lekko labruscowaty
Ilość dni dojrzewania 105
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość kwasów .5 g/l
Odmiana beznasienna

Opis

Marquis jest krzyżówką odmian Athens X Emerald Seedless wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r. Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym(labruscowatym).Smak ten jest mniej odczuwalny przy zbiorach o 5-10 dni wcześniejszych niż przy pełnej dojrzałości fizjologicznej.

Wzrost krzewów średnio silny, prosty z nieco płożącymi końcówkami latorośli.

Cukry i kway na średnim poziomie jak dla odmian beznasiennych-krzyżówek,tzn.14-19Brix i śr.5g/l (przy 18,6Brix już tylko 3,6g/l)

Ilość ciepła potrzebna do prawidłowego dojrzewania: 1388 GDDc (2500 GDD) (śednia z lat:2005-2009)

(GDDc w °C ; GDD w °F)

Dla porównania za ten sam okres dla MF : 1217GDDc (2192 GDD)

(uzupełnienie danych - na podstawie opisu patentowego Nr 11012)

Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23°C do -26°C.[1]

Odporność na przemarzanie podobna do odmiany Himrod

Genealogia

Marquis - 59,37%V.vinifera+40,63%V.labrusca

Choroby

Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, lekko podatna na m.rzekomego i sz.pleśń

Cięcie

Synonimy

NY - 64.029.01

Literatura

  1. Smiley, L. A., Domoto, P., Nonnecke, G., & Miller, W. W. 2008. Cold Climate Cultivars. Iowa State University - Horticulture Dept. Bib

Zdjęcia

1.Marquis-liście i kwiaty : http://www.mobot.org/gardeninghelp/images/low/B491-0705061cg.jpg 2.Marquis – grona : http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/grapecultivars.pdf str.74

Fakty o Marquis — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis labrusca  +
Ilość dni105  +
Kolor gronjasne  +
KrajUSA  +
Masa270 -610g  +
Masa jagód3.5-5 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obsada gron2 szt.  +
OdmianaMarquis  +, Athens  + i Emerald Seedless  +
Odmianabeznasiennatak  +
Rozmiar jagód22x20 mm  +
SmakTruskawkowy-lekko labruscowaty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość kwasów5  +