Nero
Z Winogrona.org
Linia 57: | Linia 57: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | {{#ifanon: | | + | <!-- {{#ifanon: | --> |
{{#ifexpr: {{#ask: [[Kategoria:Winnice]] [[odmiana uprawiana::{{PAGENAME}}]]|format=count}} > 0 | | {{#ifexpr: {{#ask: [[Kategoria:Winnice]] [[odmiana uprawiana::{{PAGENAME}}]]|format=count}} > 0 | | ||
= Rozmieszczenie uprawy= | = Rozmieszczenie uprawy= | ||
Linia 67: | Linia 67: | ||
|?opis winnicy | |?opis winnicy | ||
|format=googlemaps | |format=googlemaps | ||
+ | |type=terrain | ||
|centre=52.16,18.4 | |centre=52.16,18.4 | ||
|forceshow=on | |forceshow=on | ||
Linia 74: | Linia 75: | ||
}} | }} | ||
| }} | | }} | ||
+ | <!--}}--> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | = Inne = | ||
+ | Kwitnienie: | ||
+ | {{#ask:[[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::początek kwitnienia]]|mainlabel=-|?data=data kwitnienia|?winnica|sort=data}} | ||
+ | |||
+ | Daty kwitnienia w poszczególnych latach: | ||
+ | {{#ask: [[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::początek kwitnienia]] | ||
+ | |mainlabel=- | ||
+ | |?winnica | ||
+ | |?data=data kwitnienia | ||
+ | |sort=data | ||
+ | | order=ascending | ||
+ | | format=timeline | ||
+ | | timelinebands=MONTH,YEAR | ||
+ | | timelineposition=end | ||
}} | }} | ||
- | + | Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach: | |
+ | {{#ask: [[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::dojrzewanie]] | ||
+ | |mainlabel=- | ||
+ | |?zawartość cukrów#% | ||
+ | |?data=data dojrzewania | ||
+ | |?winnica | ||
+ | |?zawartość kwasów=zawartość kwasów [g/l] | ||
+ | | format=timeline | ||
+ | | timelinebands=WEEK,MONTH,YEAR | ||
+ | | timelineposition=end | ||
+ | }} | ||
+ | Zawartość cukrów w przedziale {{#ask: [[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::dojrzewanie]]|mainlabel=-|?zawartość cukrów|format=min}} - {{#ask: [[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::dojrzewanie]]|mainlabel=-|?zawartość cukrów|format=max}} ze średnią wartością {{#ask: [[odmiana::{{PAGENAME}}]][[typ zdarzenia::dojrzewanie]]|mainlabel=-|?zawartość cukrów|format=average}} %. | ||
+ | |||
+ | <headertabs/> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 12:30, 15 sty 2011
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 250 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm mm |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Cięcie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html
Zdjęcia
Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2455011.529 czerwiec 2009 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455720.58 czerwiec 2011 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 250 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |