Marquis
Z Winogrona.org
(uzupełnienie opisu i parametrów) |
(→Choroby: uzupełnienie) |
||
| Linia 43: | Linia 43: | ||
'''Marquis''' - 59,37%''V.vinifera''+40,63%''V.labrusca'' | '''Marquis''' - 59,37%''V.vinifera''+40,63%''V.labrusca'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| - | Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, | + | Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, zarówno liście jsk i owoce. |
| + | |||
| + | Lekko podatna na m.rzekomego i sz.pleśń | ||
| + | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 21:33, 17 sty 2011
| Marquis | |
|---|---|
| koronka fot. Space99 | |
| Rodzice | Athens x Emerald Seedless |
| Gatunek | Vitis labrusca |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 270-610 g |
| Rozmiary jagód | 22x20 mm |
| Masa jagód | 3.5-5 g |
| smak | truskawkowy-lekko labruscowaty |
| Ilość dni dojrzewania | 105 |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Kolor gron | jasne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość kwasów | .5 g/l |
| Odmiana beznasienna | |
Opis
Marquis jest krzyżówką odmian Athens X Emerald Seedless wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r. Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym(labruscowatym).Smak ten jest mniej odczuwalny przy zbiorach o 5-10 dni wcześniejszych niż przy pełnej dojrzałości fizjologicznej.
Wzrost krzewów średnio silny, prosty z nieco płożącymi końcówkami latorośli.
Cukry i kway na średnim poziomie jak dla odmian beznasiennych-krzyżówek,tzn.14-19Brix i śr.5g/l (przy 18,6Brix już tylko 3,6g/l)
Ilość ciepła potrzebna do prawidłowego dojrzewania: 1388 GDDc (2500 GDD) (śednia z lat:2005-2009)
(GDDc w °C ; GDD w °F)
Dla porównania za ten sam okres dla MF : 1217GDDc (2192 GDD)
(uzupełnienie danych - na podstawie opisu patentowego Nr 11012)
Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23°C do -26°C.[1]
Odporność na przemarzanie podobna do odmiany Himrod
Genealogia
Marquis - 59,37%V.vinifera+40,63%V.labrusca
Choroby
Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, zarówno liście jsk i owoce.
Lekko podatna na m.rzekomego i sz.pleśń
Cięcie
Synonimy
NY - 64.029.01
Literatura
- ↑ Smiley, L. A., Domoto, P., Nonnecke, G., & Miller, W. W. 2008. Cold Climate Cultivars. Iowa State University - Horticulture Dept. Bib
Zdjęcia
1.Marquis-liście i kwiaty : http://www.mobot.org/gardeninghelp/images/low/B491-0705061cg.jpg 2.Marquis – grona : http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/grapecultivars.pdf str.74
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Vitis labrusca + |
| Ilość dni | 105 + |
| Kolor gron | jasne + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 270 -610g + |
| Masa jagód | 3.5-5 g + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Obsada gron | 2 szt. + |
| Odmiana | Marquis +, Athens + i Emerald Seedless + |
| Odmianabeznasienna | tak + |
| Rozmiar jagód | 22x20 mm + |
| Smak | Truskawkowy-lekko labruscowaty + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość kwasów | 5 + |

