Medina
Z Winogrona.org
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) m |
(→Zdjęcia: link do zdjęcia) |
||
Linia 57: | Linia 57: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | [http://www.vinetumrezac.info/OBR/rok/medinaII_full.jpg owocujący krzew - Morawy] | ||
+ | |||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:186_Medina_-_grono_J._Czapski.jpg|Medina - grono, Foto: J. Czapski | Plik:186_Medina_-_grono_J._Czapski.jpg|Medina - grono, Foto: J. Czapski | ||
Linia 67: | Linia 69: | ||
Plik:Medina-kw.jpg|Medina - kwiatostany; Foto: ZbyszekB | Plik:Medina-kw.jpg|Medina - kwiatostany; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Medina1.jpg|Medina - po przymrozku 2010; Foto: ZbyszekB | Plik:Medina1.jpg|Medina - po przymrozku 2010; Foto: ZbyszekB | ||
- | |||
Plik:Medina-kv.jpg|Medina - grono-końcówka veraison (2010); Foto: ZbyszekB | Plik:Medina-kv.jpg|Medina - grono-końcówka veraison (2010); Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Medina2.jpg|Medina - typowe grona (2010); Foto: ZbyszekB | Plik:Medina2.jpg|Medina - typowe grona (2010); Foto: ZbyszekB |
Wersja z 21:01, 10 kwi 2011
Medina | |
---|---|
Medina - grono Foto: Tomasz Brodnicki | |
Rodzice | SV 12-286 x Medoc Noir |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 150-170 g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | muszkat |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Ilość dni dojrzewania | 152 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Opis
Bardzo dobra, plenna, odporna na choroby odmiana do wyrobu soków i czerwonego wina. Do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. W rejonach chłodniejszych plonuje słabiej.[1] [2] [3]
Krzew o prostch pędach i uporządkowanym pokroju.Moszcz o niskiej zawartości kwasów do kupażu z odmianami bardziej kwaśnymi.Przy późnym zbiorze wyczuwalny lekki smak muszkatu.[4]
Genealogia
Medina = Eger 1(SV 12286 O.P.) x Medoc Noir
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Medina → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Odporność na choroby grzybowe duża, o wiele więsza od Vinifer
Wino
1. Alkohol (vol%) 10,7 - Kwasowość (g / l) 5,3 - PH 3.62 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 19,64
wyniki oceny: - zapach 2,77 - smak, zapach, ogólne wrażenie 8.59 - łączny wynik 16,66
źródło: http://hungaricumborszalon.hu/szolofajtak
Cięcie
Synonimy
E.Cs.7, Medea.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=169&view=odmiana
Zdjęcia
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 152 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 150 -170g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Medina +, SV 12-286 + i Medoc Noir + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |