modified on 16 lip 2024 at 20:22 ••• 38 405 views

Jadwiga

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis: uzupełnienie)
(uzupełnienie)
Linia 5: Linia 5:
|gatunek=Vitis vinifera
|gatunek=Vitis vinifera
|kraj pochodzenia=Polska
|kraj pochodzenia=Polska
-
|masa grona =  
+
|masa grona=191
-
|rozmiary jagód = 18 do 21 mm
+
|rozmiary jagód=18 mm
 +
|masa jagód=2
 +
|smak=neutralny
|SAT=2200
|SAT=2200
|termin dojrzewania=21-30.09
|termin dojrzewania=21-30.09
-
|mrozoodporność= -20
+
|mrozoodporność=-20
|kolor gron=zielono-żółte z białawym nalotem
|kolor gron=zielono-żółte z białawym nalotem
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość cukrów=18,4
 +
|zawartość kwasów=10,7
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
-
|wzrost=średni
+
|wzrost=średnio silny
|drewnienie łozy=słabe
|drewnienie łozy=słabe
-
|płodność latorośli=średnia
+
|płodność latorośli=mała
|obsada gron=1,2
|obsada gron=1,2
-
|plenność=średnia
+
|plenność=niska
|cięcie=na 10-12 pąków
|cięcie=na 10-12 pąków
}}
}}
Linia 38: Linia 42:
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
 +
'''Wg. Olga JANDUROVA''' (Instytut Upraw – Praga):
 +
 +
Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli.
 +
Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas)
 +
Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba.
 +
Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN
 +
 +
'''Grona:'''  średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)
 +
 +
'''Jagody:''' szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta
 +
 +
'''Miąższ:''' kruchy, neutralny, z trzema nasionami
 +
 +
==Parametry==
 +
Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2
== Choroby ==
== Choroby ==
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
średnio-długie
+
długie
==Opinie==
==Opinie==
forum vinograd:  http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11
forum vinograd:  http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11

Wersja z 19:35, 25 lut 2011

Jadwiga
Rodzice Julianna X Agostenga
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 191 g
Rozmiary jagód 18 mm mm
Masa jagód 2 g
smak neutralny
SAT 2200
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -20 °C253,15 K
-4 °F
455,67 °R
Kolor gron zielono-żółte z białawym nalotem
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18,4 °Bx
Zawartość kwasów 10,7 g/l

Opis

Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.

Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.

Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.

Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.

Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.

(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)

wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”

1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания

Wg. Olga JANDUROVA (Instytut Upraw – Praga):

Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN

Grona: średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)

Jagody: szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta

Miąższ: kruchy, neutralny, z trzema nasionami

Parametry

Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2

Choroby

Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.

Cięcie

długie

Opinie

forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Raczej to odmiana Gaylyunasa Jadwiga http://keep4u.ru/full/080705/51eb9831b98d5a75f8/jpg

Fakty o Jadwiga — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciena 10-12 pąków oczek/m2  +
Dojrzewanie21-30.09  +
Drewnienie łozysłabe  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronzielono-żółte z białawym nalotem  +
KrajPolska  +
Masa191 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R)  +
Obsada gron1,2 szt.  +
OdmianaJadwiga  +
Plennośćniska  +
Płodność latoroślimała %  +
Rozmiar jagód18 mm mm  +
Sat2.200  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18,4  +
Zawartość kwasów10,7  +