Gałbena Nou
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(+ zdjęcie) |
(fotka główna) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Gałbena Nou | |odmiana=Gałbena Nou | ||
- | |zdjęcie= | + | |zdjęcie=Gałbiena Nou-gr1.jpg |
- | |opis zdjęcia=Gałbena Nou - Grono, Foto: | + | |opis zdjęcia=Gałbena Nou - Grono, Foto: dziadek2 |
|rodzice=[[odmiana::Frumoasa Albae]] x [[odmiana::Korinka Russkaja]] | |rodzice=[[odmiana::Frumoasa Albae]] x [[odmiana::Korinka Russkaja]] | ||
|kraj pochodzenia=Ukraina | |kraj pochodzenia=Ukraina |
Wersja z 17:27, 20 lut 2011
Gałbena Nou | |
---|---|
![]() Gałbena Nou - Grono, Foto: dziadek2 | |
Rodzice | Frumoasa Albae x Korinka Russkaja |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 450-700 g |
Rozmiary jagód | 24x23 mm mm |
smak | muszkat |
Termin dojrzewania | 11-20.08 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Atrakcyjna , smaczna (muszkat), wielkoowocowa odmiana deserowa o bardzo wczesnym terminie dojrzewania i wysokiej mrozodporności.[1] Krzewy rosną silnie. Pędy dojrzewają dobrze na całej długości. Dobrze się zapyla. Grona 500-700g stożkowe. Jagody bursztynowo-białe,duże,owalne,ok.8,7g.Miążswz mięsisty i soczysty o smaku muszkat - podobny w smaku do odmiany rodzicielskiej Frumoasa Albe.[wg źródeł rosyjskich] (opis - do skorygowania w polskich warunkach)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Gołbena Nou : 86,53% V.vinifera + 0.78% V.labrusca + 1,46% V.rupestris + 2,34% V.berlandieri + 1,95% V.riparia + 0,29% V.lincecumii + 0,2% V.aestivalis + 0,2% V.cinerea + 6,25% V.amurensis
Choroby
Cięcie
Synonimy
Nowy Żółty ; Zolotynka
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Gałbena Nou — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.08 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 450 -700g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Gałbena Nou +, Frumoasa Albae + i Korinka Russkaja + |
Rozmiar jagód | 24x23 mm mm + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |