Canadice
Z Winogrona.org
(+ fotki) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa grona=100-150 | |masa grona=100-150 | ||
|rozmiary jagód=12 mm | |rozmiary jagód=12 mm | ||
+ | |masa jagód=1,8 | ||
|smak=labrusca | |smak=labrusca | ||
|SAT=2400-2500 | |SAT=2400-2500 | ||
|termin dojrzewania=11-20.09 | |termin dojrzewania=11-20.09 | ||
+ | |ilość dni dojrzewania=115-120 | ||
|mrozoodporność=-27 | |mrozoodporność=-27 | ||
|kolor gron=różowe | |kolor gron=różowe | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=20,9 | ||
|nasiona=NIE | |nasiona=NIE | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |cięcie=8-10 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 21: | Linia 28: | ||
W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: [[odmiana::Einset Seedless]] i [[odmiana::Himrod]] | W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: [[odmiana::Einset Seedless]] i [[odmiana::Himrod]] | ||
+ | Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee) <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>; ; <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , częsyo ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte. | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę. | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu. | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
Linia 32: | Linia 46: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków. | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 37: | Linia 52: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | <bibreferences/> | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Linia 52: | Linia 68: | ||
Plik:Canadice-gr2.jpg|Canadice - grona; Foto: dziadek2 | Plik:Canadice-gr2.jpg|Canadice - grona; Foto: dziadek2 | ||
Plik:Canadice-gr3.jpg|Canadice - owocujący krzew; Foto: dziadek2 | Plik:Canadice-gr3.jpg|Canadice - owocujący krzew; Foto: dziadek2 | ||
- | |||
- | |||
- | |||
</gallery> | </gallery> |
Wersja z 20:07, 28 mar 2011
Canadice | |
---|---|
Canadice - grono - foto: dziadek2 | |
Rodzice | Bath x Himrod |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 12 mm mm |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | labrusca |
SAT | 2400-2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 115-120 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 20,9 °Bx |
Odmiana beznasienna |
Opis
Odmiana mrozoodporna, grona zwarte, w wilgotne lata mogą być porażane szarą pleśnią. W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: Einset Seedless i Himrod
Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee) [1]; ; [2]
Grona: średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , częsyo ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte.
Jagody: beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę.
Miąższ: soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)
Canadice = Bath x Himrod 50% Vitis vinifera + 50% Vitis labrusca
Choroby
Cięcie
Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków.
Synonimy
NY 45.625.
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono
fotka chateau-z owocujący krzew ; fotka chateau-z grona na krzewie ; fotka chateau-z typowe grona
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-120 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 100 -150g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Canadice +, Bath +, Himrod + i Einset Seedless + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Rozmiar jagód | 12 mm mm + |
Sat | 2.400 -2500 + |
Smak | Labrusca + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 20,9 + |