Canadice – Winogrona.org
modified on 27 wrz 2024 at 19:04 ••• 65 922 views

Canadice

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(+ fotki)
(uzupełnienie)
Linia 9: Linia 9:
|masa grona=100-150
|masa grona=100-150
|rozmiary jagód=12 mm
|rozmiary jagód=12 mm
 +
|masa jagód=1,8
|smak=labrusca
|smak=labrusca
|SAT=2400-2500
|SAT=2400-2500
|termin dojrzewania=11-20.09
|termin dojrzewania=11-20.09
 +
|ilość dni dojrzewania=115-120
|mrozoodporność=-27
|mrozoodporność=-27
|kolor gron=różowe
|kolor gron=różowe
 +
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość cukrów=20,9
|nasiona=NIE
|nasiona=NIE
 +
|wzrost=silny
 +
|drewnienie łozy=dobre
 +
|cięcie=8-10
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Linia 21: Linia 28:
W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: [[odmiana::Einset Seedless]] i [[odmiana::Himrod]]
W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: [[odmiana::Einset Seedless]] i [[odmiana::Himrod]]
 +
Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee)  <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>; ; <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
 +
 +
'''Grona:''' średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , częsyo ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte.
 +
 +
'''Jagody:''' beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę.
 +
 +
'''Miąższ:''' soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu.
== Genealogia ==
== Genealogia ==
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
Linia 32: Linia 46:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków.
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Linia 37: Linia 52:
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
<bibreferences/>
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
Linia 52: Linia 68:
Plik:Canadice-gr2.jpg|Canadice - grona; Foto: dziadek2
Plik:Canadice-gr2.jpg|Canadice - grona; Foto: dziadek2
Plik:Canadice-gr3.jpg|Canadice - owocujący krzew; Foto: dziadek2
Plik:Canadice-gr3.jpg|Canadice - owocujący krzew; Foto: dziadek2
-
 
-
 
-
 
</gallery>
</gallery>

Wersja z 20:07, 28 mar 2011

Canadice
Canadice - grono - foto: dziadek2
Canadice - grono - foto: dziadek2
Rodzice Bath x Himrod
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 100-150 g
Rozmiary jagód 12 mm mm
Masa jagód 1,8 g
smak labrusca
SAT 2400-2500
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 115-120
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron różowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20,9 °Bx
Odmiana beznasienna

Opis

Odmiana mrozoodporna, grona zwarte, w wilgotne lata mogą być porażane szarą pleśnią. W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: Einset Seedless i Himrod

Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee) [1]; ; [2]

Grona: średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , częsyo ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte.

Jagody: beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę.

Miąższ: soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu.

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)

Canadice = Bath x Himrod  
50% Vitis vinifera + 50% Vitis labrusca

Choroby

Cięcie

Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków.

Synonimy

NY 45.625.

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono


fotka chateau-z owocujący krzew ; fotka chateau-z grona na krzewie ; fotka chateau-z typowe grona

Fakty o Canadice — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie8-10 oczek/m2  +
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni115-120  +
Kolor gronróżowe  +
KrajUSA  +
Masa100 -150g  +
Masa jagód1,8 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaCanadice  +, Bath  +, Himrod  + i Einset Seedless  +
Odmianabeznasiennatak  +
Rozmiar jagód12 mm mm  +
Sat2.400 -2500  +
SmakLabrusca  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów20,9  +