Narancsizu
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |odmiana = Narancsizu |kolor = #99B3FF |zdjęcie = 185_Narancsizu_-_lisc_J._Czapski.jpg |opis zdjęcia = Narancsizu - liść Foto: J. Czapski |rodzice…”) |
|||
| Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie = 185_Narancsizu_-_lisc_J._Czapski.jpg | |zdjęcie = 185_Narancsizu_-_lisc_J._Czapski.jpg | ||
|opis zdjęcia = Narancsizu - liść Foto: J. Czapski | |opis zdjęcia = Narancsizu - liść Foto: J. Czapski | ||
| - | |rodzice = [[odmiana:: | + | |rodzice = [[odmiana::Chrupka Złota]] x [[odmiana::Królowa winnic]] |
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia = Węgry | |kraj pochodzenia = Węgry | ||
Wersja z 20:44, 12 lut 2010
| Narancsizu | |
|---|---|
| Narancsizu - liść Foto: J. Czapski | |
| Rodzice | Chrupka Złota x Królowa winnic |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 220 g |
| Rozmiary jagód | 18 mm mm |
| smak | pomarańczowy |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
| Kolor gron | żółto-zielone |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]
Synonimy
514-22.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
Zdjęcia
Fakty o Narancsizu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | żółto-zielone + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 220 g + |
| Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
| Odmiana | Narancsizu +, Chrupka Złota + i Królowa winnic + |
| Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
| Smak | Pomarańczowy + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

