Narancsizu
Z Winogrona.org
m (formatowanie mrozoodporności) |
(→Zdjęcia: + fotki) |
||
Linia 46: | Linia 46: | ||
[http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=835&view=odmiana Zawada-winorośl.pl] | [http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=835&view=odmiana Zawada-winorośl.pl] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
+ | Plik:Narancsizu-L1.jpg|Narancsizu - liść; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Narancsizu-L2.jpg|Narancsizu - spodnia strona liścia; foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 10:21, 16 sie 2011
Narancsizu | |
---|---|
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski | |
Rodzice | Chrupka Złota x Królowa winnic |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 220 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 4 g |
smak | pomarańczowy |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 11-30.09 |
Mrozoodporność | -19 °C254,15 K -2,2 °F 457,47 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]
Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .[2]
Grona : duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.
Jagody : średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer
Cięcie
Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .[2]
Synonimy
514-22.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 220 g + |
Masa jagód | 4 g + |
Mrozoodpornosc | 254,15 K (-19 °C, -2,2 °F, 457,47 °R) + |
Odmiana | Narancsizu +, Chrupka Złota + i Królowa winnic + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Pomarańczowy + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |