Mohara
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: + fotki) |
(→Zdjęcia: + fotka) |
||
Linia 48: | Linia 48: | ||
Plik:Mohara-L1.jpg|Mohara - liść ; foto: ZbyszekB | Plik:Mohara-L1.jpg|Mohara - liść ; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Mohara-k1.jpg|Mohara - koronka ; foto: ZbyszekB | Plik:Mohara-k1.jpg|Mohara - koronka ; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Mohara-k2.jpg|Mohara - koronka ; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 21:45, 8 lip 2011
Mohara | |
---|---|
Rodzice | Muskat Hamburg x Magdalenka Andegaweńska |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy (Polesovice) |
Masa grona | 700-900 g |
Masa jagód | 8-10 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2200-2300 |
Termin dojrzewania | 5-15.09 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,5 g/l |
Opis
Czeska deserowa odmiana winorośli właściwej. Krzyżówka Muskat Hamburg x Magdalenka Andegaweńska . Do uprawy pod osłonami i w najcieplejszych siedliskach w gruncie. Wzrost silny, dojrzewanie bardzo wczesne - kilka dni przed Magdalenką Andegaweńską
Grona: duże 700-900g, stożkowe lub rozgałęzione i luźne.
Jagody: duże 8-10g, kuliste o żielono-żółtej skórce i dobrym zharmonizowanym smaku
Choroby
Odporność na choroby :tak jak większość vinifer wymaga ochrony chemicznej
Cięcie
Łozę należy ciąć na 8-10 oczek
Synonimy
MHMR 6/27
Literatura
Linki
http://www.sadzonki-winnica.pl/strona,symbol,galeria,idkat,21,id,74.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=191&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Mohara — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-15.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielone-żółte + |
Kraj | Czechy (Polesovice) + |
Masa | 700 -900g + |
Masa jagód | 8-10 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obsada gron | 1,3-1,4 szt. + |
Odmiana | Mohara + |
Sat | 2.200 -2300 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 7,5 + |