Kerling
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia) |
(→Zdjęcia: zamiana zdjęcia) |
||
Linia 41: | Linia 41: | ||
Plik:Kernling-kw1.jpg|Kernling-kwiatostany; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-kw1.jpg|Kernling-kwiatostany; foto:ZbyszekB | ||
Plik:Kernling-gr1.jpg|Kernling-grona - koniec lipca 2011;; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-gr1.jpg|Kernling-grona - koniec lipca 2011;; foto:ZbyszekB | ||
- | |||
Plik:Kernling-gr3.jpg|Kernling-grona - koniec sierpnia 2011;; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-gr3.jpg|Kernling-grona - koniec sierpnia 2011;; foto:ZbyszekB | ||
Plik:Kernling-gr4.jpg|Kernling-grono - wybarwianie jagód 2011;; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-gr4.jpg|Kernling-grono - wybarwianie jagód 2011;; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Kernling-gr5.jpg|Kernling-grona - w połwie września 2011;; foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 21:02, 14 wrz 2011
Kernling | |
---|---|
Rodzice | mutacja odmianyKerner |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150g g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | typu riesling |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe-szare |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .
Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe-szare + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 gg + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kernling +, Kerner + i Riesling + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Smak | Typu riesling + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |