Kerling
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(wymiana zdjęcia) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|odmiana = Kernling | |odmiana = Kernling | ||
|kolor = #99B3FF | |kolor = #99B3FF | ||
| - | |zdjęcie = | + | |zdjęcie = Kernling-gr7.jpg |
| - | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia = Kernling - grona 2011; foto ZB |
|rodzice = mutacja odmiany[[odmiana::Kerner]] | |rodzice = mutacja odmiany[[odmiana::Kerner]] | ||
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia = Niemcy | |kraj pochodzenia = Niemcy | ||
| - | |masa grona = | + | |masa grona = 150 |
|rozmiary jagód = 15 | |rozmiary jagód = 15 | ||
|smak = typu riesling | |smak = typu riesling | ||
Wersja z 21:23, 29 wrz 2011
| Kernling | |
|---|---|
| Kernling - grona 2011; foto ZB | |
| Rodzice | mutacja odmianyKerner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Niemcy |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| smak | typu riesling |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | różowe-szare |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .
Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | różowe-szare + |
| Kraj | Niemcy + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Kernling +, Kerner + i Riesling + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Smak | Typu riesling + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

