Kerling
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis: uzupełnienie) |
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) m |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie = Kernling-gr7.jpg | |zdjęcie = Kernling-gr7.jpg | ||
|opis zdjęcia = Kernling - grona 2011; foto ZB | |opis zdjęcia = Kernling - grona 2011; foto ZB | ||
- | |rodzice = mutacja odmiany[[odmiana::Kerner]] | + | |rodzice = mutacja odmiany [[odmiana::Kerner]] |
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia = Niemcy | |kraj pochodzenia = Niemcy | ||
Linia 49: | Linia 49: | ||
Plik:Kernling-gr8.jpg|Kernling-grono - 2011;; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-gr8.jpg|Kernling-grono - 2011;; foto:ZbyszekB | ||
Plik:Kernling-gr9.jpg|Kernling - masa gron - 2011;; foto:ZbyszekB | Plik:Kernling-gr9.jpg|Kernling - masa gron - 2011;; foto:ZbyszekB | ||
- | |||
- | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 22:24, 30 paź 2011
Kernling | |
---|---|
Kernling - grona 2011; foto ZB | |
Rodzice | mutacja odmiany Kerner |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-250 g |
Rozmiary jagód | 15-17 mm |
smak | typu riesling |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe-szare |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .Hodowca : Herrn Ludwig Hochdörffer, Landau-Nußdorf / Rheinpfalz .
Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.
Wzrost krzewu średnio-silny. Kwitnienie późne. Veraison przy ok.15[Bx]. Pędy boczne (pasierby) nieliczne. Liście ciemno zielone, średniej wielkości do dużych.
Zbiory na tydzień przed odmianą macierzystą Kerner. Zebrane w tym czasie co i Kerner wykazują większy ekstrakt cukrowy 1-2[Bx] i mniejszą zawartość kwasów.
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego, ale mniej podatna niż odmiana Kerner
Cięcie
8-10 oczek /m2
Synonimy
"13 80"
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe-szare + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 -250g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kernling +, Kerner + i Riesling + |
Rozmiar jagód | 15-17 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Typu riesling + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |