Festivee
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: zdjęcia-identyfikacja) |
(→Choroby: oidium) |
||
Linia 47: | Linia 47: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Dość podatna na mączniaka właściwego, średnio odporna na m.rz i sz. pleśń | Dość podatna na mączniaka właściwego, średnio odporna na m.rz i sz. pleśń | ||
+ | |||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań | ||
+ | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Zalecane formy prowadzenia to sznury poziome, lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 6-8 pąków | Zalecane formy prowadzenia to sznury poziome, lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 6-8 pąków |
Wersja z 23:02, 19 gru 2011
Festivee | |
---|---|
Festivee - grono, fot. G. Sapijaszko | |
Rodzice | Alden x Verdelet |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada (Vineland) |
Masa grona | 200-1000 g |
Rozmiary jagód | 24x19 mm mm |
smak | neutralny |
SAT | 2700-2800 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa przydatna do amatorskiej uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Ze względu na dość późny okres dojrzewania w chłodniejsze lata może słabiej dojrzewać.[1]
Mieszaniec niespecyficzny wyhodowany w Kanadzie, zbliżony jakością do winorośli właściwej. Wzrost b.silny, liście b. duże, pięciokątne ze słabo zaznaczonymi bocznymi , dolnymi klapami, ciemnozielone, od dołu obficie omszone. Pora dojrzewania owoców późna , rozciągnięta w czasie (przełom września i października). Plenność krzewów dobra, ale owocuje przemiennie, w niektóre lata obficie. Odmiana polecana jedynie na najcieplejsze stanowiska i pod osłoną ścian. [2]; ; . [3]
Ze względu na silny wzrost i bardzo duże liście uprawa pod osłonami (foliak, szklarnia) może być uciążliwa.
Grona: średnie do dużych o masie350-600g, stożkowate, luźne
Jagody: duże 25x20mm, o masie 5-6g, elipsoidalne, granatowe, skórka dość gruba, ale nie przeszkadza większości konsumentów w konsumpcji.
Miąższ: chrupiący jak u vinifer, smak prosty(neutralny), skórka zrośnięta z miąższem, cukier 16-17%, kwasy 6-7g/l
Dojrzewanie
W podobnym czasie jak odmiana Alden, Sat 2700-2800 Skierniewice 2009
Zbiór 8/10, masa gron 214g; masa jagód 6,72g; ekstrakt 18,3%(refraktometrem)
Genealogia
FESTIVE = Alden X VERDELET - 51,56%V.vinifera +21,88%V.labrusca +12,5%V.rupestris +12,5%V.berlandieri +1,56%V.lincecumii
Choroby
Dość podatna na mączniaka właściwego, średnio odporna na m.rz i sz. pleśń
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Zalecane formy prowadzenia to sznury poziome, lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 6-8 pąków
Synonimy
V 53-033.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
Opinie na forum: Festivee
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację: liść; ;spodnia strona liścia; ;grono i jagody
owocujący krzew; ; [
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Kanada (Vineland) + |
Masa | 200 -1000g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Festivee +, Alden + i Verdelet + |
Rozmiar jagód | 24x19 mm mm + |
Sat | 2.700 -2800 + |
Smak | Neutralny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |