Canadice
Z Winogrona.org
(oidium) |
(→Zdjęcia: linki-fotki ułatw. identyfik.) |
||
Linia 58: | Linia 58: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211626 liść]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224278 spód liścia]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?229064 kwiatostan]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211966 grono] | + | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211626 liść]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224278 spód liścia]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?229064 kwiatostan]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211966 grono]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271767 kwiatostan]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?228828 kwiatostan- rozmiary] |
Wersja z 18:04, 11 lut 2012
Canadice | |
---|---|
Canadice - grono - foto: dziadek2 | |
Rodzice | Bath x Himrod |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | labrusca |
SAT | 2400-2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 115-120 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 20,9 °Bx |
Odmiana beznasienna |
Opis
Odmiana mrozoodporna, grona zwarte, w wilgotne lata mogą być porażane szarą pleśnią. W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: Einset Seedless i Himrod
Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee) [1]; ; [2]
Grona: średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , częsyo ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte.
Jagody: beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę.
Miąższ: soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)
Canadice = Bath x Himrod 50% Vitis vinifera + 50% Vitis labrusca
Dojrzewanie
Skierniewice za lata 2006-2008
zbiory;28/09; masa gron 146g; masa jagód 1,88g;plon 1,82kg/krzew; ekstrakt 20,9(%)
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków.
Synonimy
NY 45.625.
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;kwiatostan; ;kwiatostan- rozmiary
fotka chateau-z owocujący krzew ; fotka chateau-z grona na krzewie ; fotka chateau-z typowe grona
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-120 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 100 -150g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Canadice +, Bath +, Himrod + i Einset Seedless + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.400 -2500 + |
Smak | Labrusca + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 20,9 + |