Jadwiga
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Jadwiga | |odmiana=Jadwiga | ||
- | |rodzice=Julianna | + | |rodzice=[Julianna] x [Agostenga] |
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Polska | |kraj pochodzenia=Polska |
Wersja z 16:38, 10 sty 2012
Jadwiga | |
---|---|
Rodzice | [Julianna] x [Agostenga] |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 191 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | neutralny |
SAT | 2200 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18,4 °Bx |
Zawartość kwasów | 10,7 g/l |
Opis
Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.
Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.
Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.
Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.
Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.
(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)
wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
Wg. Olga JANDUROVA (Instytut Upraw – Praga):
Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN
Grona: średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)
Jagody: szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta
Miąższ: kruchy, neutralny, z trzema nasionami
Anapaska kolekcja winorośli
№№ Сорта Происхождение № Куста Откуда получен Год посадки
2336. Ядвига Польша ..............27502......Беларусь ..........1999 --Zbyszekb 19:03, 27 lis 2011 (UTC)
Parametry
Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2
Choroby
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
długie
Opinie
forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Raczej to odmiana Gaylyunasa Jadwiga http://keep4u.ru/full/080705/51eb9831b98d5a75f8/jpg
Cięcie | na 10-12 pąków oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | słabe + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem + |
Kraj | Polska + |
Masa | 191 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obsada gron | 1,2 szt. + |
Odmiana | Jadwiga + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | mała % + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.200 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18,4 + |
Zawartość kwasów | 10,7 + |