Ametyst
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |odmiana = Ametyst |kolor = #99B3FF |zdjęcie = |opis zdjęcia = |rodzice = odmiana::Aptis Aga x odmiana::Cardinal 6/4 |gatunek = Vitis vini…”) |
|||
Linia 19: | Linia 19: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych i ładnie wybarwionych jagodach. Wrażliwa na zimowe rozhartowanie po okresowych ociepleniach - wtedy nawet przy mrozie -15 C traci niemal połowę pąków. Zalecane cięcie 4-6 oczek/m2. | + | Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych i ładnie wybarwionych jagodach. Wrażliwa na zimowe rozhartowanie po okresowych ociepleniach - wtedy nawet przy mrozie -15 C traci niemal połowę pąków. Odmiana wymaga prób w polskich warunkach klimatycznych. |
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | Zalecane cięcie 4-6 oczek/m2. | ||
+ | |||
+ | == Synonimy == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Literatura == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Zdjęcia == | ||
+ | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 18:17, 13 lut 2010
Ametyst | |
---|---|
Rodzice | Aptis Aga x Cardinal 6/4 |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 25x16 mm mm |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych i ładnie wybarwionych jagodach. Wrażliwa na zimowe rozhartowanie po okresowych ociepleniach - wtedy nawet przy mrozie -15 C traci niemal połowę pąków. Odmiana wymaga prób w polskich warunkach klimatycznych.
Choroby
Cięcie
Zalecane cięcie 4-6 oczek/m2.
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Ametyst — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 200 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Ametyst +, Aptis Aga + i Cardinal 6/4 + |
Rozmiar jagód | 25x16 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |