Gołubok
Z Winogrona.org
Linia 5: | Linia 5: | ||
|opis zdjęcia=Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk | |opis zdjęcia=Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk | ||
|rodzice=([[odmiana::Siewiernyj]] x [[odmiana::Sorok Liet Oktabria]]) x [[odmiana::Odesskij Rannij]] x ([[odmiana::Alicante]] x [[odmiana::Cabernet Sauvignon]]) | |rodzice=([[odmiana::Siewiernyj]] x [[odmiana::Sorok Liet Oktabria]]) x [[odmiana::Odesskij Rannij]] x ([[odmiana::Alicante]] x [[odmiana::Cabernet Sauvignon]]) | ||
+ | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Ukraina | |kraj pochodzenia=Ukraina | ||
|masa grona=100-140 | |masa grona=100-140 | ||
|rozmiary jagód=14 | |rozmiary jagód=14 | ||
+ | |masa jagód=1,6 | ||
|smak=czarna porzeczka | |smak=czarna porzeczka | ||
|SAT=2450 | |SAT=2450 | ||
Linia 13: | Linia 15: | ||
|mrozoodporność=-26 | |mrozoodporność=-26 | ||
|kolor gron=czarne | |kolor gron=czarne | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=19 | ||
+ | |zawartość kwasów=8 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=bardzo dobre | ||
+ | |płodność latorośli=85% - 95% | ||
+ | |obsada gron=1,8 - 2,4 | ||
+ | |obciążenie=50-55 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
|GDDC=1030 | |GDDC=1030 | ||
}} | }} |
Wersja z 23:21, 29 sty 2013
Gołubok | |
---|---|
![]() Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | (Siewiernyj x Sorok Liet Oktabria) x Odesskij Rannij x (Alicante x Cabernet Sauvignon) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 100-140 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,6 g |
smak | czarna porzeczka |
SAT | 2450 |
GDDC | 1030 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Bardzo atrakcyjna odmiana przerobowa do wytwarzania czerwonego wina. Smaczne jagody mają silnie barwiący sok. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono-brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu. Krzew rośnie silnie i o pokroju wyprostowanym. Wymaga cięcia "zielonego" (letniego)przy uprawie na wino. Formy raczej wysokie. Dobrze regeneruje po zimowych mrozach. Owocuje zadowalająco nawet z pąków zapasowych. Owocował minimalnie ale nawet po zimie 2006(-31ºC). Po zimie 2010(-28ºC) ok.50% pąków głównych zostało uszkodzonych (co nie powinno mieć większego wpływu na plon). Do sprawdzenia.
Odmiana pochodzi z Ukrainy, wyprowadzona w 1958 roku.
genealogia
GOŁUBOK = Severnyj X mixturi of pollen: Odeskii Rannii, 40 Liet Oktiabria, (Alikant Boushe x CS)
Gołubok → 87,5%V.vinifera +12,5%V.amurensis
Choroby
Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych zabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Zarówno owoce jak i liście są bardzo podatne na mączniaka prawdziwego. W skali 1 do 9 - wynik 8/9 [B/L]; B- jagody ; L- liście. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie). Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Potrzebuje takiej samej ochrony jak większość vinifer - przeciw oidium
Cięcie
Bez wymagań
Dojrzewanie
Synonimy
Golubok; Golubon Rot
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1030 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 100 -140g + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obciążenie | 50-55 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,8 - 2,4 szt. + |
Odmiana | Gołubok +, Siewiernyj +, Sorok Liet Oktabria +, Odesskij Rannij +, Alicante + i Cabernet Sauvignon + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 85% - 95% % + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.450 + |
Smak | Czarna porzeczka + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 8 + |