Bakłanowskij
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
Linia 33: | Linia 33: | ||
Dane na podstawie stron ukraińskich. Do weryfikacji w polskich warunkach. | Dane na podstawie stron ukraińskich. Do weryfikacji w polskich warunkach. | ||
+ | |||
+ | Koledzy na forum oceniają, że odmiana raczej do smacznych nie należy. | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 23:03, 24 sty 2014
Bakłanowskij | |
---|---|
Bakłanowskij - grono; foto:Wacek | |
Rodzice | Oryginał x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 650-850 g |
Rozmiary jagód | 28 x 33 mm |
Masa jagód | 6-7 g |
smak | Zharmonizowany |
Ilość dni dojrzewania | 115-125 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Odmiana pochodzenia rosyjskiego (Nowoczerkawsk).
Wczesna, jagody owalne, miąższ soczysty, chrupiące.
Dane na podstawie stron ukraińskich. Do weryfikacji w polskich warunkach.
Koledzy na forum oceniają, że odmiana raczej do smacznych nie należy.
Choroby
Odporność na choroby podwyższona
Cięcie
krótkie
Synonimy
Wostorg Owalnyj, OV-6-11, Owalnyj, Wostorg Oryginalnyj
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/baklanovskii.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=154&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Bakłanowskij — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-125 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 650 -850g + |
Masa jagód | 6-7 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,5-1,8 szt. + |
Odmiana | Bakłanowskij +, Oryginał + i Wostorg + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70-85 % + |
Rozmiar jagód | 28 x 33 mm + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 6 + |