Cabernet Franc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjecia: dane obserw.) |
(uzupełnienie i poprawki) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Cabernet Franc |
- | | | + | |gatunek=Vitis vinifera |
- | + | |kraj pochodzenia=Francja | |
- | + | |masa grona=200-350 | |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |masa jagód=1,98 |
- | |kraj pochodzenia = Francja | + | |termin dojrzewania=15-25.10 |
- | |masa grona = | + | |mrozoodporność=-21 |
- | | | + | |kolor gron=fioletowo-granatowe |
- | + | |zapylanie=własnopylna | |
- | + | |zastosowanie=przerobowe | |
- | |termin dojrzewania = 15-25.10 | + | |zawartość cukrów=22,5 |
- | |mrozoodporność = -21 | + | |zawartość kwasów=6,7 |
- | |kolor gron = fioletowo-granatowe | + | |nasiona=TAK |
- | | | + | |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == |
Wersja z 17:10, 19 gru 2015
Cabernet Franc | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 200-350 g |
Masa jagód | 1,98 g |
Termin dojrzewania | 15-25.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,7 g/l |
Opis
Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.
Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota
Choroby
Ciecie
Parametry dojrzewania
Synonimy
Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.
Literatura
Zdjecia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację jagody; koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono
fotka chateau-z grona; ;Vinatura: grono; ;galeria; ;Wikimedia: grona
Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 15-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 200 -350g + |
Masa jagód | 1,98 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Cabernet Franc + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 6,7 + |