modified on 22 lut 2024 at 18:28 ••• 28 963 views

Cabernet Franc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjecia: dane obserw.)
(uzupełnienie i poprawki)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Cabernet Franc
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Cabernet Franc
-
|zdjęcie =
+
|gatunek=Vitis vinifera
-
|opis zdjęcia =
+
|kraj pochodzenia=Francja
-
|rodzice =  
+
|masa grona=200-350
-
|gatunek = Vitis vinifera
+
|masa jagód=1,98
-
|kraj pochodzenia = Francja
+
|termin dojrzewania=15-25.10
-
|masa grona = 150
+
|mrozoodporność=-21
-
|rozmiary jagód = 10
+
|kolor gron=fioletowo-granatowe
-
|smak =
+
|zapylanie=własnopylna
-
|SAT =
+
|zastosowanie=przerobowe
-
|termin dojrzewania = 15-25.10
+
|zawartość cukrów=22,5
-
|mrozoodporność = -21
+
|zawartość kwasów=6,7
-
|kolor gron = fioletowo-granatowe
+
|nasiona=TAK
-
|nasiona = TAK
+
-
|zastosowanie = przerobowe
+
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==

Wersja z 17:10, 19 gru 2015

Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 200-350 g
Masa jagód 1,98 g
Termin dojrzewania 15-25.10
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,7 g/l

Opis

Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.

Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota

Choroby

Ciecie

Parametry dojrzewania

Cornell University

Synonimy

Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.


Literatura

Zdjecia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację jagody; koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono

Szczegółowe dane obserwacyjne

fotka chateau-z grona;  ;Vinatura: grono;  ;galeria;  ;Wikimedia: grona

Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajFrancja  +
Masa200 -350g  +
Masa jagód1,98 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCabernet Franc  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów6,7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem