Iza Zaliwska
Z Winogrona.org
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów) |
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów) |
||
Linia 56: | Linia 56: | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:80_Iza_Zaliwska_IZA_ZALIWSKA_-_lisc_J.Czapski.jpg|Iza Zawilska - liść, Foto: J.Czapski | Plik:80_Iza_Zaliwska_IZA_ZALIWSKA_-_lisc_J.Czapski.jpg|Iza Zawilska - liść, Foto: J.Czapski | ||
+ | Plik:Iza Zaliwska17.JPG|Iza Zaliwska - liść, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Iza Zaliwska-lisc.jpg|Iza Zaliwska - liście, foto: Kapitan | ||
Linia 71: | Linia 73: | ||
Plik:19_Iza_Zaliwska_grona_J.Czapski.jpg|Iza zawilska - grona, Foto: J.Czapski | Plik:19_Iza_Zaliwska_grona_J.Czapski.jpg|Iza zawilska - grona, Foto: J.Czapski | ||
Plik:62_Iza_Zaliwska_IZA_ZALIWSKA_-_grona_J._Czapski.jpg|Iza Zawilska - grona, Foto: J. Czapski | Plik:62_Iza_Zaliwska_IZA_ZALIWSKA_-_grona_J._Czapski.jpg|Iza Zawilska - grona, Foto: J. Czapski | ||
+ | Plik:Iza Zaliwska18.JPG|Iza Zaliwska - grono, foto: Kapitan | ||
Linia 77: | Linia 80: | ||
'''Jagody''' | '''Jagody''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:Iza Zaliwska 11-08-2012.jpg|Iza Zaliwska - jagody, foto: Kapitan | ||
Linia 83: | Linia 87: | ||
'''Krzew''' | '''Krzew''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:Iza Zaliwska7.jpg|Iza Zaliwska - krzew, foto: Kapitan | ||
Wersja z 08:48, 13 mar 2016
Iza Zaliwska | |
---|---|
![]() Iza zawilska - grona, foto: J. Czapski | |
Rodzice | prawdopodobnie siewka odmiany Seneca |
Gatunek | Vitis labrusca |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 120-200 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | Lekki posmak labrusca |
SAT | 1950-2100 |
Termin dojrzewania | 11-20.08 |
Ilość dni dojrzewania | 120 |
Mrozoodporność | -26 °C |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana o nieustalonym pochodzeniu, jest mieszańcem V. labrusca i V. vinifera.[1] Siewka znaleziona po wojnie w Puławach przez prof. Zaliwskiego. Istnieje prawdopodobieństwo, że jest to polska mutacja odmiany Seneca. Jedna z najwcześniejszych odmian dla polskiego klimatu. Ze względu na wczesność dojrzewania (owoce gromadzą dość dużo cukrów przed całkowitym dojrzeniem), niezłą odporność na choroby i wysoką mrozoodporność - atrakcyjna odmiana dla amatorskich nasadzeń na terenie całego kraju.[2] Grona średniej wielkości, stożkowate, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, o kolorze zielonkawym, półsoczyste. Odmiana charakteryzuje się średnią plennością, uprawiana pod osłonami plenność może być wysoka.
Krzewy rosną średnio bądź słabo, powinny być sadzone na glebach żyznych i ciepłych.
Choroby
Odmiana jest dość odporna, jednak obserwowano (na roślinach i owocach) mączniaka rzekomego, porażone w stopniu średnim lub dużym.
Cięcie
Zalecane jest cięcie długie.
Synonimy
Iza.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Lisek, J. (2002). Amatorska uprawa winorośli. Warszawa: Działkowiec Sp. z o. o. Bib
Linki
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Iza_Zaliwska
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=126&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;liście; ;kwiatostan; ;grono; ;grona
Inne zdjęcia
Szkółka Przytok: grono; ;Szkółka w Zawadzie: grono;Piotr(kapitan):grona ; Winniczka Magda - grona; ;Winnica Eden: grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 11-20.08 + |
Gatunek | Vitis labrusca + |
Ilość dni | 120 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Polska + |
Masa | 120 -200g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Iza Zaliwska +, Seneca + i Iza + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 1.950 -2100 + |
Smak | Lekki posmak labrusca + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |