Nero – Winogrona.org
modified on 27 sie 2023 at 20:39 ••• 164 842 views

Nero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 19: Linia 19:
== Opis ==
== Opis ==
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref>
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref>
 +
 +
== Choroby ==
 +
 +
 +
== Cięcie ==
 +
== Synonimy ==
== Synonimy ==
[[odmiana::BG-16]].
[[odmiana::BG-16]].
 +
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>

Wersja z 21:30, 17 lut 2010

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 250 g
Rozmiary jagód 22x17 mm mm
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 21-31.08
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie deserowe

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]

Choroby

Cięcie

Synonimy

BG-16.

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib


Zdjęcia

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.08  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa250 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  + i BG-16  +
Rozmiar jagód22x17 mm mm  +
Sat2.300 -2450  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +