Hibernal
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia forumowiczów) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Hibernal |
- | |zdjęcie = 267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg | + | |zdjęcie=267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg |
- | |opis zdjęcia = Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski | + | |opis zdjęcia=Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski |
- | |rodzice = ([[odmiana::Chancellor]] x [[odmiana::Riesling]])x 2 | + | |rodzice=([[odmiana::Chancellor]] x [[odmiana::Riesling]])x 2 |
- | + | |kraj pochodzenia=Niemcy | |
- | |kraj pochodzenia = Niemcy | + | |masa grona=120 |
- | |masa grona = 120 | + | |rozmiary jagód=14 |
- | |rozmiary jagód = 14 | + | |smak=korzenny |
- | |smak = korzenny | + | |SAT=2550-2650 |
- | |SAT = 2550-2650 | + | |termin dojrzewania=1-10.10 |
- | + | |mrozoodporność=-28 | |
- | |termin dojrzewania = 1-10.10 | + | |kolor gron=żółto-zielone |
- | |mrozoodporność = -28 | + | |zastosowanie=przerobowe |
- | |kolor gron = żółto-zielone | + | |nasiona=TAK |
- | |nasiona = TAK | + | |GDDC=1080-1100 |
- | | | + | |
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 105: | Linia 104: | ||
Plik:Hibernal1.jpg|Hibernal - grona, forma krzewu wysoka; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal1.jpg|Hibernal - grona, forma krzewu wysoka; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 08:14, 5 wrz 2016
Hibernal | |
---|---|
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski | |
Rodzice | (Chancellor x Riesling)x 2 |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | korzenny |
SAT | 2550-2650 |
GDDC | 1080-1100 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)
Genealogia
Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2
Hibernal → 82,04%V.vinifera +1,95%V.labrusca +14,06%V.rupestris +1,95%V.riparia
Choroby
Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego
Cięcie
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 : zbiór: 9/10; plonowanie: 0,69kg/krzew; masa gron: 85g; masa jagód: 1,33g; ekstrakt: 23,5%
- Monitoring dojrzewania - Winnica Srebrna Góra sezon 2012 6 gron/krzew
- Winniczka MAGDA 2008 - 2015
Synonimy
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal
Wino
- Wg servisu “www.wineoczechrepublic”
Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''
- Hibernal 2009 Morawy, ,etykieta, ,Charakterystyka i ocena
- Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka, ,Charakterystyka i ocena 82 pkt
- Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka; ;recenzja i ocena wina 83pkt
- Hibernal 2012 (90kt) - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
- Hibernal 2013 bio (93pkt) - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
- Hibernal 2012 - wino lodowe
- Hibernal 2014 (96pkt) - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=168&view=odmiana
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Hibernal
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Hibernal
Opinie na forum: Hibernal
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
grono i liść; ,grono; ;grona i liść; ;grono i liść; ;koronka; ;liść; ;kwiatostany
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona; trhvin:grono; Szkółka w Zawadzie:grona; ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew; ;Szkółki Konieczko: grono; ; UJ :zbiór na wino lodowe
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gddc | 1080-1100 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Hibernal +, Chancellor +, Riesling +, Bianca + i Sibera + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.550 -2650 + |
Smak | Korzenny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |