modified on 7 sie 2023 at 21:08 ••• 34 118 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grono)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: koronka i liść)
Linia 58: Linia 58:
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
 
+
Plik:Czekoladowa-K.jpg|Czekoladowa - koronka 11/05/2017
</gallery>
</gallery>

Wersja z 12:21, 11 maj 2017

Czekoladowa
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x OP
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm
Masa jagód 6 g
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2200-2300
Termin dojrzewania wczesna
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.

Genealogia

treść

Choroby

Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7 (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

owocujący krzew;

Inne zdjęcia

Winstok: grono;  ;Węgry: grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewaniewczesna  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska  +
Masa400 -700g  +
Masa jagód6 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie30-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaCzekoladowa  + i Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-80 %  +
Rozmiar jagód26x22 mm  +
Sat2.200 -2300  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów7  +