modified on 22 lut 2024 at 18:33 ••• 44 227 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(GDDC)
(uzupełnienie)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Cabernet Sauvignon
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Cabernet Sauvignon
-
|zdjęcie = 279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg
+
|zdjęcie=279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg
-
|opis zdjęcia = Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
+
|opis zdjęcia=Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
-
|rodzice = [[odmiana::Sauvignon Blanc]] x [[odmiana::Cabernet Franc]]
+
|rodzice=[[odmiana::Sauvignon Blanc]] x [[odmiana::Cabernet Franc]]
-
|gatunek = Vitis vinifera
+
|gatunek=Vitis vinifera
-
|kraj pochodzenia = Francja
+
|kraj pochodzenia=Francja
-
|masa grona = 120
+
|masa grona=120
-
|rozmiary jagód = 10
+
|rozmiary jagód=10
-
|smak =  
+
|SAT=3100-3300
-
|SAT =
+
|termin dojrzewania=21-31.10
-
|GDDC= 1440-1600 [http://www.orchardandvine.net/articles/%E2%80%9Cnew%E2%80%9D-hardy-wine-grape-varieties-with-potential-for-b.c./ źródło]
+
|ilość dni dojrzewania=143-165
-
|termin dojrzewania = 21-31.10
+
|mrozoodporność=-23
-
|ilość dni kwitnienie-dojrzewanie=120
+
|kolor gron=granatowe
-
|mrozoodporność = -23
+
|zastosowanie=przerobowe
-
|kolor gron = granatowe
+
|nasiona=TAK
-
|nasiona = TAK
+
|GDDC=1440-1600 [http://www.orchardandvine.net/articles/%E2%80%9Cnew%E2%80%9D-hardy-wine-grape-varieties-with-potential-for-b.c./ źródło]
-
|zastosowanie = przerobowe
+
|ilość_dni_kwitnienie-dojrzewanie=120
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wersja z 20:53, 7 gru 2017

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon Blanc x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm
SAT 3100-3300
GDDC [[gddc::1440-1600 źródło]]
Termin dojrzewania 21-31.10
Ilość dni dojrzewania 143-165
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota

W USA na półwyspie Michigan CS nie dojrzewa a w lata deszczowe jagody pękają.

Parametry dojrzewania

wg New York Cornell University :

  • 1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
  • 1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
  • 1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
  • 1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
  • 1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

Polifenole i antocyjany w dojrzałych owocach:

  • Całkowita ilość antocyjanów 1000-1500 mg/kg
  • Całkowita ilość polifenoli 2500-3000 mg/kg
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

liść 1;  ;liść 2;  ;spód liścia; jagody; koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono;grono i liść

Szczegółowe dane obserwacyjne

Inne zdjęcia

grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr ; liśćI Cabernet Sauvignon - grona - Węgry;  ;Wikimedia - grona i liście;  ;Vitiselekt:owocujący krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni143-165  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon Blanc  + i Cabernet Franc  +
Rozmiar jagód10 mm  +
Sat3.100 -3300  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +