Leon Millot
Z Winogrona.org
(→Choroby: korekta) |
(→Parametry: 2013) |
||
Linia 64: | Linia 64: | ||
*Nasielsk 2012 - zbiór: 24/09; plon: 3,2 kg/krzew; masa gron 95g; masa jagód:1,10g; ekstrakt: 23 Brix; TA; 8,9 g/l; SAT: 2497 | *Nasielsk 2012 - zbiór: 24/09; plon: 3,2 kg/krzew; masa gron 95g; masa jagód:1,10g; ekstrakt: 23 Brix; TA; 8,9 g/l; SAT: 2497 | ||
*Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4% | *Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4% | ||
+ | *Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901 | ||
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:LM2014-2019-dojrz.jpg 2014-2019 - Mazowsze] | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:LM2014-2019-dojrz.jpg 2014-2019 - Mazowsze] | ||
Wersja z 16:13, 24 lis 2019
Leon Millot | |
---|---|
Leon Millot - grona | |
Rodzice | MGt101-14(V.rip. x V.rup.) x Goldriesling |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 111 g |
Rozmiary jagód | 12,5 x 12 mm |
Masa jagód | 1,2 g |
smak | neutralny |
SAT | 2440 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 85 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,2 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Opis
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.
Genealogia
Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X Courtillier musqué)= 50% V.vinifera + 25% V.rupestris + 25% V.riparia
Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac
Choroby
W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka prawdziwego
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)
Cięcie
- Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków)[1];[2]
- cięcie LM
Parametry
- wg New York Cornell University
1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l
1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l
1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l
1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l
1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l
1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l
- Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)
- Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
- Nasielsk 2011 - zbiór:(z pąków zapas.):3/10; plon: 3 kg/krzew (kurtyna); masa gron: 89g; masa jagód: 0,99g; ekstrakt: 23 Brix; TA : 7,7 g/l; SAT: 2631
- Nasielsk 2012 - zbiór: 24/09; plon: 3,2 kg/krzew; masa gron 95g; masa jagód:1,10g; ekstrakt: 23 Brix; TA; 8,9 g/l; SAT: 2497
- Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4%
- Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901
- 2014-2019 - Mazowsze
Wino
W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.
- Léon Millot 2010 (96pkt) Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 - kategoria "Rotwein" charakterystyka wina (punktacja - patrz wino Regent)
- Leon Millot 2012 (84pkt) - 12,7%vol, cukier 2,1g/l, kwasy 5,2g/l, potencjał 2016r. (PIWI 2014)
- Leon Millot 2012 bio (87pkt) - 12,6%vol, kwasy 5g/l,potencjał 2016r. (PIWI 2014)
Wg badań szwajcarskich :
Dobra dojrzałość (≥ 90 ° Oe) i fermentacja do 0 ° Oe: ciemne wino, delikatne garbniki, lekko zadymiony nos (aromat). Zwykle zapewnia lepsze wina niż Maréchal Foch. [Jean-Laurent Spring, Agroscope Changins-Wädenswil; 2005-2006]
Synonimy
Kuhlmann 194-2 , Millot
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
- http://www.winogrona.org/images/4/49/HORT3040.pdf str 75
- http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Leon_Millot
- http://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot
- http://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot_(c%C3%A9page)
- http://lescepages.free.fr/millot_leon.html
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg ars-grin: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;kwiatostan - wymiary; ;grono, pestki i jagody
- wg VIVC: koronka; ;liść; ;grono; ;grono i jagoda - rozmiary; krzew
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - owocujący krzew; ;Niedzica 500m npm - owocujący krzew; ;www.ovine.cz:grona, ,owocujący krzew; Wikimedia: album; a
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 85 + |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
Kraj | Francja + |
Masa | 111 g + |
Masa jagód | 1,2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Leon Millot +, Marechal Foch + i Frontenac + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 3 % + |
Rozmiar jagód | 12,5 x 12 mm + |
Sat | 2.440 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | b.silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,2 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |