modified on 19 sie 2024 at 20:10 ••• 14 023 views

Panonia

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Synonimy)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#F9E04B
|odmiana=Panonia
|odmiana=Panonia
|zdjęcie=Panonia-gr.jpg
|zdjęcie=Panonia-gr.jpg

Wersja z 12:13, 29 lut 2020

Panonia
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR
Rodzice SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 x Riesling
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Serbia
Masa jagód 1,6 g
Termin dojrzewania tydzień przed Chardonnay kl.75
Mrozoodporność podobna do Rieslinga °Cwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą.
Kolor gron jasne (zielono-żółte)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l

Opis

Odmiana o podwyższonej odporności na choroby, tzw PIWI. Powstała w Serbii w 2003 roku a twórcami odmiany są :Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač.

Morfologia - koronka otwarta (jak u vinifer), bogato owłosiona, białawo-zielona, młode liście zielone ,białawo omszone, dojrzałe liście ciemnozielone, pięcio klapowe.. Zatoka przyogonkowa w kształcie litery "U". Jagody okrągłe zielono-żółte o masie około 1,6g. Grona wydłużone i luźne o średniej wielkości , często ze skrzydełkami.

Agrobiologia - kwitnienie podobnie jak Chardonnay, a dojrzewanie o ok. tygodnia wcześniej. Płodność pąków jest średnia i wymaga raczej długiego przycinania (na uboższych glebach). Wzrost pędów wyprostowany , ulistnienie rzadkie i nie wymaga przerzedzania (jak u odmiany Bianca)

"Morawa" - odmiana posiadająca tych samych rodziców co "Panonia" - http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777

Genealogia

Choroby

Bardzo odporna na mączniaki i szarą pleśń.Wystarczają 2 opryski profilaktyczne gdy w tej samej lokalizacji odmiana Chardonnay wymaga 8 oprysków.

Cięcie

średnie i długie

Synonimy

SK 90-2, Castellum,

Wino

Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak Bianca

• Maceracja 12 godzin • Fermentacja 20 dni na dzikich drożdżach • Dojrzewanie na osadzie w zbiorniku 6 miesięcy • Dojrzewanie w butelce 3 miesiące • Bez filtra • Całkowita kwasowość 7,15 g / l • Cukier 1,23 g / l • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Panonia — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie3-6 oczek/m2  +
Dojrzewanietydzień przed Chardonnay kl.75  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasne (zielono-żółte)  +
KrajSerbia  +
Masa jagód1,6 g  +
Mrozoodpornoscwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą.
OdmianaPanonia  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośliwysoka %  +
Wzrostśredni do silnego  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów8,5  +