Solaris – Winogrona.org
modified on 20 sie 2024 at 21:17 ••• 161 346 views

Solaris

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Literatura: uzupełnienie)
(Literatura: *)
Linia 88: Linia 88:
== Literatura ==
== Literatura ==
-
* <bibreferences/>
+
<bibreferences/>
*http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm
*http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm
*https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf
*https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf

Wersja z 13:29, 10 kwi 2020

Solaris
Solaris - Grono Foto: Erikos
Solaris - Grono Foto: Erikos
Rodzice Merzling x Gm 6493
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 1,3 g
smak neutralny
SAT 2200-2350
Termin dojrzewania 1-20.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24,6 °Bx

Opis

Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana (Geisenheim) przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.

Wg J.Lisek :

Wzrost: krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane.

Grona: średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g

Jagody: najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września)

Miąższ: o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6

Mrozoodpornośc: od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca) W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC .[1]

Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie) , przemarzły nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie[Mazowsze - Zbyszekb ]

Genealogia

SOLARIS = Merzling x (Zarya Severa x Muscat Ottonel)
73,4%V.vinifera +7%V.rupestris + 3,1%"V.berland."+ 3,1%"V.riparia"+ 0,8%V.lincecumii
 +12,5%V.amurensis

Choroby

Cięcie

Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..[1]

Dojrzewanie

  • Skierniewice 2012

Zbiór : 7/09 ; plon: 1,12 kg/krzew; masa gron :121g; masa jagód 2,02g; ekstrakt : 24,5%

Monitoring dojrzewania

(kliknij aby powiększyć)

Wino

  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)

Wino wytrawne: mocne i łagodne, lekko owocowy bukiet, średnia finezja, często gorzkie zakończenie.

Solaris – kliknij aby powiększyć

Wino słodkie: bardzo ciekawe ze złożonymi aromatami. Często gorzkie wykończenie.

Opinie

Synonimy

Fr. 240-75

Literatura

  1. 1,0 1,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

wynmedis.lt:grono; Wikimedia:galeria ;  ;Antes:grono (kl.Fr 360);  ;Winnica Zawisza:owoujące.krzewy;  ;Naszewinnice:grona;

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Solaris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie4-6 oczek/m2  +
Dojrzewanie1-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółte  +
KrajNiemcy  +
Masa150 g  +
Masa jagód1,3 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaSolaris  +, Merzling  + i Gm 6493  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.200 -2350  +
SmakNeutralny  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów24,6  +