Kodrianka
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: kwiatostan) |
(→Multimedia: aktualizacja) |
||
Linia 67: | Linia 67: | ||
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy. | Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy. | ||
==Multimedia== | ==Multimedia== | ||
- | *https:// | + | *https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=O5ebFruyJPA |
*https://youtu.be/HeGGehmAqpU | *https://youtu.be/HeGGehmAqpU | ||
Wersja z 17:32, 29 gru 2021
Kodrianka | |
---|---|
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk | |
Rodzice | Mołdowa x Marszalski |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 400-1000 g |
Rozmiary jagód | 31x19 mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Prosty |
SAT | 2400-2640 |
Termin dojrzewania | 10-25.09 |
Ilość dni dojrzewania | 138-149 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | samopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18-19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,0-7,0 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.
Grona: średnie do dużych, stożkowate lub szeroko-stożkowate, luźne.
Jagody: duże, elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowo-granatowa, z obfitym woskowym nalotem.
Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [2];[3]
Odmiana bardzo wrażliwa na chłody i deszcze w czasie kwitnienia, wtedy źle się zapyla i grona mają niedorozwinięte (małe) jagody.
Grona odporne na transport - jagody mocno trzymają się szypułek i mogą długo wisieć na krzewie bez pogorszenia smaku oraz wyglądu.
Genealogia
KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)
Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca +7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri +1,32%V.lincecumii
Parametry
Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)
zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
Choroby
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy. Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście bardziej podatne niż owoce. W skali 1 do 9 - wynik 4/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebne 2-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium
Cięcie
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy.
Multimedia
Synonimy
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915, Black Magic
Literatura
- ↑ Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
http://terroir.com.ua/sorta-vinograda/kodryanka
http://vinograd.info/sorta/stolovye/kodryanka.html
Opinie
Mit o klonie 218 - źródło W poszukiwaniu idealnej odmiany wielu hodowców odmian winorośli ciągle eksperymentuje i wypróbowuje różne nowe "bomby" w postaci nowych klonów. Zgodnie z deklarowanymi cechami, klon 218 Kodrianki ma 2 razy większe grona niż odmiany macierzystej i odporność na mróz do -25 ° C, w przeciwieństwie do -22 ° C jaką ma Kodrianka. Ale czy tak naprawdę jest? Spójrzmy na to po kolei. Skąd wziął się ten klon, ze względu na pochodzenie nic nie wiadomo. Wiele źródeł prowadzi do mołdawskiej NCPiV MChP w Mołdawii, z tymi samymi formami rodzicielskimi co Kodrianka. Jednak na stronie internetowej Instytutu nie ma żadnych informacji na ten temat. Jest jest to już okazja do refleksji !! Jestem jednym z pośród zainteresowanych i dlatego posadziłem ten rzekomy klon dla porównania. Wcześniej miałem kilka rosnących krzaków Kodrianki, ogólnie miałem coś do porównania. Po paru latach czekałem na pierwszy sygnał, ale było za wcześnie, by sądzić. Po trzecim roku wegetacji nie okrywałem specjalnie moich Kodrianek i klona na zimę. W rezultacie nie było różnicy. Co do winogron i koloru, w zasadzie na tym samym poziomie. Ta sytuacja przypomina mi spory o Talisman i Ałtaj, które okazały się takie same. A historie o luksusie Arcadii - w ogóle kompletne bzdury. Oczywiście różnica może być nawet w jednym obszarze, ale najprawdopodobniej jest to spowodowane jakością materiału do sadzenia z którego uzyskano sadzonkę. Lub ze zdrowego materiału rozmnożeniowego nie porażonego przez oidium !. Oczywiście różnica w rozwoju będzie zauważalna, a w konsekwencji także wynik. Wniosek nasuwa się jeden. Nie spiesz się do przepłacania w poszukiwaniu superklonu, aby nie być rozczarowanym przyszłym wynikiem.
Opinie na forum
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC :dojrzały liść; ;grono
Inne zdjęcia
grono w Czechach; ;Winnica Golesz - grona ; Winnica Zawisza:grona; ;Ukraina: krzew; ;rozmiary jagód; ;grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-25.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 138-149 + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 400 -1000g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-60 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,7 szt. + |
Odmiana | Kodrianka +, Mołdowa + i Marszalski + |
Rozmiar jagód | 31x19 mm + |
Sat | 2.400 -2640 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 -19 + |
Zawartość kwasów | 6 -7,0 + |