Pinot Regina
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(→Literatura) |
||
Linia 74: | Linia 74: | ||
*https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo | *https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo | ||
*https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260 | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260 | ||
+ | *http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=163 | ||
+ | *https://www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/12/Schede-varietali-Pinot-Regina.pdf | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 19:00, 28 sty 2022
Pinot Regina | |
---|---|
Owocujący krzew [Foto-ifj.-dr.-Kozma-Pal] | |
Rodzice | Kozma 99-1-48 x Pinot Noir |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 100 g |
Rozmiary jagód | 13 x 13 mm |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 10-15.10 |
Ilość dni dojrzewania | 175 |
Mrozoodporność | nieznana °Cwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | ciemno-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,7 g/l |
Opis
Hodowca: Kozma, Pal jr.; Transdunajski Instytut Badawczy Uprawy Winorośli i Enologii – Uniwersytet Ogrodnictwa i Przemysłu Spożywczego – Węgry; Rejestracja w Krajowym Rejestrze: 2020. Materiał hodowlany (VRH 3082-1-42) Bc4 to hybryda powstała w INRA poprzez wielokrotne krzyżowanie gatunku winorośli amerykańskiej Vitis rutindofolia z odmianami winorośli tzw szlachetnej. Następne krzyżówki z hybrydą 'Panonia' i viniferą 'Pinot Noir' pozwoliły na bardzo dużą odporność 'Pinot Regina' na mączniaki, przy zachowaniu około 97% genów V.vinifera.
Skrócony opis ampelograficzny (Znaki opisowe to znaki wg UPOV.)
- Koronka i liście
- 001 – Wierzchołek pędu całkowicie otwarty jak u vinifer
- 006 – Postawa (przed podwiązaniem) – 3) półwyprostowane
- 051 – Młody liść: kolor górnej strony klapy (4 liść) – 2) zielony
- 067 – Kształt klapy – 2) klinowy
- 068 – Liczba płatów – 2) trzy
- 070 – Rozkład pigmentacji antocyjanów na głównych żebrach górnej strony klapy – 1) Nieobecny lub bardzo słaby
- 078 – Długość zębów w stosunku do ich szerokości – 3) krótka
- 079 – Stopień otwarcia/zachodzenia na siebie zatoki ogonkowej. – 3) półotwarte
- 094 – Głębokość górnych zatok bocznych – 3) płytkie
- 151 – Narządy płciowe (kwiatostan) – 3) pręciki i słupek w pełni rozwinięte
- Grona
- 202 – Długość (bez szypułki) – 5) średnia około 160 mm.
- 204 – Zwartość – 8) bardzo zwarte
- 502 – Średnia waga grona (g) – 100
- Jagody
- 220 – Długość – 3) krótka około 13mm
- 221 – Szerokość – 3) wąska około 13 mm.
- 223 – Kształt –2) sferoidalny
- 225 – Kolor skórki –9) czarny niebieski
- 228– Grubość skórki –3) gruba
- 231 –Intensywność pigmentacji antocyjanów miąższu – 1) zerowa lub bardzo słaba
- 235 – Konsystencja miąższu – 1) miękka
- 236 – Szczególny smak – 5) brak
- Parametry moszczu
- 505 – Zawartość cukru w moszczu (°Brix) – 23,1 (21,3)
- 508 – pH – 3,39 (3,13), Kwasowość całkowita (g/l) – 4,6 (7,7)
- 506 – Kwasowość całkowita moszczu (kwas winowy) (g/l) 7,1 (5,96); Kwas jabłkowy (g/l) – 1,45 (4,02)
Genealogia
Choroby
Cięcie
Synonimy
KOZMA 4-7-29/3
Wino
wino PR 2019; ;wino PR 2020 - Pinot Regina daje lekkie rubinowo czerwone wino, podobne w charakterze do Kadarki. Pachnie lekko i pikantnie, głównie papryką i wanilią.
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260
- http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=163
- https://www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/12/Schede-varietali-Pinot-Regina.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
koronka; ;lisć;;lisć; ;spodnia strona liścia; ;grono; ;jagody; ;pestki
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 10-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 175 + |
Kolor gron | ciemno-granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 100 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Pinot Regina + |
Rozmiar jagód | 13 x 13 mm + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21,3 + |
Zawartość kwasów | 7,7 + |