Chrupka Złota
Z Winogrona.org
(→Parametry dojrzewania: uzupełnienie) |
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
||
Linia 78: | Linia 78: | ||
*wg NPGS : Dane obserwacyjne: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1005699 1]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008096 2] | *wg NPGS : Dane obserwacyjne: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1005699 1]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008096 2] | ||
*wg UC Davis: [http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24845-bigview.jpg koronka]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24841-bigview.jpg lisć]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24839-bigview.jpg spód liścia]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24329-bigview.jpg grono]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24331-bigview.jpg grona]; | *wg UC Davis: [http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24845-bigview.jpg koronka]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24841-bigview.jpg lisć]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24839-bigview.jpg spód liścia]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24329-bigview.jpg grono]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24331-bigview.jpg grona]; | ||
+ | *[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2969//All Chasselas blanc Dane ampelograficzne] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== |
Wersja z 19:27, 15 lut 2022
Chrupka Złota | |
---|---|
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Egipt |
Masa grona | 256-320 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 3,5-4 g |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Opis
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa
Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie,
Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu
We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chasselas Blanc itd)
Liście: Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe.
Listki podkoronkowe: miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione.
Latorośle: o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją.
Ogonki liściowe: ?, średniej długości
Pokrój: raczej wzniosły.
Plenność: ok. 1 kg/krzew
Parametry dojrzewania
- J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 21/09; masa grona - 144 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 2,91 g; obc.krzewu śr. 0,99 kg; ekstrakt - 16,6%
- Hortikultura.edu.rs - za lata 1986-2012; zbiory po 144 dniach wegetacji; masa grona 258g;masa jagody (śr.ze 100szt) - 2,46g; obc.krzewu śr. 2,04kg; ekstrat 14,5Brix; TA 6,2g/l
Wino
W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy. Na ogół wino o małej kwasowości i średnim poziomie alkoholu, w granicach 11,5 -12%vol. Aromaty i smaki bardzo uzależnione od siedliska.
Choroby
Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami.
Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)
Cięcie
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie. Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań.
Synonimy
Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gelbschönedel, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Rejman, A. (Ed.). (1994). Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
Linki
Opinie na forum: Chrupka Złota
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
- wg INRA ;koronka; ;liść; ;grono; ;grona
- wg NPGS : Dane obserwacyjne: 1; ;2
- wg UC Davis: koronka; ;lisć; ;spód liścia; ;grono; ;grona;
- Chasselas blanc Dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Wikimedia: grono; grono ;Vinatura: galeria; ;profil liścia; ; ,liść, ;liść, koronka, grono, pestki; ;grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Egipt + |
Masa | 256 -320g + |
Masa jagód | 3,5-4 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |