Solaris – Winogrona.org
modified on 20 sie 2024 at 21:17 ••• 161 290 views

Solaris

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(Wino: uzupeł.)
Linia 92: Linia 92:
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/e535e75a-7724-4b99-a3bc-c9a77af3b4cb/ Solaris 2021 z Winnicy Jania]; bursztynowe wytrawne 12%vol
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/e535e75a-7724-4b99-a3bc-c9a77af3b4cb/ Solaris 2021 z Winnicy Jania]; bursztynowe wytrawne 12%vol
*[http://www.wsag.de/wein.php?lang=fr&popup=1&sparte=profi&shop=verkostung&id=52229&name=R%C3%96S+Solaris+2021 Solaris 2021 wytrawne (92pkt)];  12%vol; TA 6,6g/l; cuk.0,1g/l;  ekstr. bezc, 21,8g/l; Dania
*[http://www.wsag.de/wein.php?lang=fr&popup=1&sparte=profi&shop=verkostung&id=52229&name=R%C3%96S+Solaris+2021 Solaris 2021 wytrawne (92pkt)];  12%vol; TA 6,6g/l; cuk.0,1g/l;  ekstr. bezc, 21,8g/l; Dania
-
*[https://gyukli.hu/feher-borok/bio-solaris   Bio Solaris 2022 - Balatonfüred, Vörösmál-dűlő]; białe, wytrawne, organiczne ; 13,00 % vol; TA 9,67 g/l; cuk. reszt. 7,7 g/l
+
*[https://winezja.pl/zdjecia/winiarnia-zamojska-solaris-075_p_z.webp wytrawne 2021]; 12%; Winnica Zamojska
 +
*[https://winnicaksiezycowa.pl/wp-content/uploads/2023/07/Solaris-X-2022-small-medal.png  białe półwytrawne 2022]; 12,5%vol; TA 7,5g/l; cuk.12,2g/l; Winnica Księżycowa; srebro na TuchoViniContest 2023
==Opinie==  
==Opinie==  

Wersja z 19:16, 18 lis 2023

Solaris
Solaris - Grono Foto: Erikos
Solaris - Grono Foto: Erikos
Rodzice Merzling x Gm 6493
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 1,3 g
smak neutralny
SAT 2200-2350
Termin dojrzewania 1-20.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24,6 °Bx

Opis

Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana (Geisenheim) przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.

Wg J.Lisek :

Wzrost: krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane.

Grona: średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g

Jagody: najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września)

Miąższ: o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6

Mrozoodpornośc: od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca) W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC .[1]

Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie) , przemarzły nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie[Mazowsze - Zbyszekb ]

Genealogia

SOLARIS = Merzling x (Zarya Severa x Muscat Ottonel)                                                          

Drzewko genealogiczne

73,4%V.vinifera +7%V.rupestris + 3,1%"V.berland."+ 3,1%"V.riparia"+ 0,8%V.lincecumii
 +12,5%V.amurensis

Fenologia

  • N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 99 dni ok.09/04; kwitnienie 153 dni ok.02/06; Veraison .202 dni ok.21/07; dojrzewanie 260 dni ok.17/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.161 dni
  • N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 104 dni, ok.14/04; kwit. 158 dni, ok.07/06; veraison 207 dni; ok.26/07; dojrzewanie ok. 265 dni, ok. 22/09; - licząc od 1/stycznia ; okres wegetacji ok.161 dni.

Choroby

  • Odmiana dość odporna na mączniaki.Mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak botrytis.
  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) Jagody dość podatne na gnicie w końcówce dojrzewania. Wymagana podstawowa ochrona przed ptakami.
  • Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe: Rpv3.3 i Rpv10 (m.rz.); Ren3 i Ren 9 (m.pr.) ; Rgb (Black rot)

Cięcie

Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..[1]

Dojrzewanie

  • Skierniewice 2012

Zbiór : 7/09 ; plon: 1,12 kg/krzew; masa gron :121g; masa jagód 2,02g; ekstrakt : 24,5%

Monitoring dojrzewania

(kliknij aby powiększyć)

Wino

Opis sensoryczny (wg WBI): pełne, owocowe wina białe o wszystkich poziomach jakości. Wina o wyraźnej owocowości mogą wynikać z czasu maceracji i chłodnej fermentacji. Ze względu na bardzo wczesne dojrzewanie i stabilną kwasowość odmiana doskonale nadaje się również do win deserowych.

  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005); wino wytrawne: mocne i łagodne, lekko owocowy bukiet, średnia finezja, często gorzkie zakończenie.
  • Solaris – kliknij aby powiększyć

Wino słodkie: bardzo ciekawe ze złożonymi aromatami. Często gorzkie wykończenie.

Opinie

Synonimy

Fr. 240-75

Literatura

  1. 1,0 1,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

wynmedis.lt:grono; Wikimedia:galeria ;  ;Antes:grono (kl.Fr 360);  ;Winnica Zawisza:owoujące.krzewy;  ;Inter: grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Solaris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie4-6 oczek/m2  +
Dojrzewanie1-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółte  +
KrajNiemcy  +
Masa150 g  +
Masa jagód1,3 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaSolaris  +, Merzling  + i Gm 6493  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.200 -2350  +
SmakNeutralny  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów24,6  +