Prima Ukrainy
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Tematy na naszym forum) |
|||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
| + | [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/prima-ukrainy-t14231.html Prima Ukrainy] | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
Wersja z 19:43, 19 lis 2023
| Prima Ukrainy (Прима Украины) | |
|---|---|
| Rodzice | Nizina x Zołotinka |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Ukraina (V. N. Plyasunow) |
| Masa grona | 1000 - 1500 g |
| Rozmiary jagód | 25 mm |
| Masa jagód | 12 g |
| smak | muszkat i cytrusy |
| Termin dojrzewania | 20 VIII |
| Ilość dni dojrzewania | 95-110 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | żółto-bursztynowy |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 20 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Nowa odmiana która wydaje się być jedną z atrakcyjniejszych odmian na nasze warunki. Jagody o smaku muszkatu z tonami cytryny.. Rośnie zdrowo, silnie a łozy dobrze drewnieją. Dobrze rodzi na pasierbach. Jagody mogą wisieć bardzo długo bez pogarszania smaku - w tym czasie cukier może dojść do około 25 Brixów.
Choroby
Bardzo wysoka. Wystarczą 2 zabiegi przed i po kwitnieniu. Jagody nie są atakowane przez owady.
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Prima Ukrainy — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 8-12 oczek oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | 20 VIII + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 95-110 + |
| Kolor gron | żółto-bursztynowy + |
| Kraj | Ukraina (V. N. Plyasunow) + |
| Masa | 1.000 -1500g + |
| Masa jagód | 12 g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Odmiana | Prima Ukrainy (Прима Украины) + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | Bardzo wysoka % + |
| Rozmiar jagód | 25 mm + |
| Smak | Muszkat i cytrusy + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 20 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

