modified on 25 sie 2023 at 16:20 ••• 49 704 views

Szachtior

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(genealogia + uzup.opisu)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
-
Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne. Jagody okrągłe, lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g. Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku w pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania.
+
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem ''V.vinifera'' i bez udziału ''V.riparia'' i ''V.amurensis''.<br>
-
Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem.
+
Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie. <br>
 +
Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne,bardzo duże 500-1000g i większe. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy.<br>
 +
Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8g/l. <br>
 +
Owoce nadają się do krotkiego przechowywania.
 +
Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem.<br>
 +
Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach.<br>
 +
(opis wg informacji rosyjskich)<br>
 +
Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.
 +
 +
== Genealogia ==
 +
'''SZACHTIOR''' = Wieruł x [[odmiana::Mołdowa]]
 +
'''Szachtior''' → 89,05%''V.vinifera'' + 0,78%''V.labrusca'' + 7,29%''V.rupestris''
 +
+ 1,56%''V.berlandieri'' + 1,32%''V.lincecumi''
== Choroby ==
== Choroby ==
Średnia odporność
Średnia odporność

Wersja z 19:08, 26 mar 2010

Szachtior
Szachtior Foto W.Jarosz
Szachtior Foto W.Jarosz
Rodzice Wieruł x Mołdowa
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 500-1000g g
Rozmiary jagód 24x22 mm mm
smak wiśnia
Termin dojrzewania 01-10.10
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie obcopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem V.vinifera i bez udziału V.riparia i V.amurensis.
Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie.
Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne,bardzo duże 500-1000g i większe. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy.
Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8g/l.
Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem.
Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach.
(opis wg informacji rosyjskich)
Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.

Genealogia

SZACHTIOR = Wieruł x Mołdowa

Szachtior → 89,05%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 7,29%V.rupestris 
+ 1,56%V.berlandieri + 1,32%V.lincecumi 

Choroby

Średnia odporność

Cięcie

6-8 Oczek.

Synonimy

T-6-13

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/shahter.html

Zdjęcia

Fakty o Szachtior — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie01-10.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajMołdawia  +
Masa500 -1000gg  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaSzachtior  +, Wieruł  + i Mołdowa  +
Rozmiar jagód24x22 mm mm  +
SmakWiśnia  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +