Szachtior
Z Winogrona.org
(genealogia + uzup.opisu) |
(→Opis: zmiana wyglądu tekstu) |
||
| Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem ''V.vinifera'' i bez udziału ''V.riparia'' i ''V.amurensis''. | + | Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem ''V.vinifera'' i bez udziału ''V.riparia'' i ''V.amurensis''. Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie. Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne,bardzo duże 500-1000g i większe. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy.Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8g/l. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania.Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach. |
| - | Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie. | + | ('''opis wg informacji rosyjskich''') |
| - | Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne,bardzo duże 500-1000g i większe. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy. | + | |
| - | Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8g/l. | + | |
| - | Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. | + | |
| - | Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. | + | |
| - | Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach. | + | |
| - | (opis wg informacji rosyjskich) | + | |
Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych. | Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych. | ||
| - | + | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
'''SZACHTIOR''' = Wieruł x [[odmiana::Mołdowa]] | '''SZACHTIOR''' = Wieruł x [[odmiana::Mołdowa]] | ||
Wersja z 17:05, 28 mar 2010
| Szachtior | |
|---|---|
| Szachtior Foto W.Jarosz | |
| Rodzice | Wieruł x Mołdowa |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Mołdawia |
| Masa grona | 500-1000g g |
| Rozmiary jagód | 24x22 mm mm |
| smak | wiśnia |
| Termin dojrzewania | 01-10.10 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem V.vinifera i bez udziału V.riparia i V.amurensis. Odmiama deserowa o średniej porze dojrzewania owoców – 130 do 135 dni od wiosennego pękania pąków. Krzew rośnie silnie. Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne,bardzo duże 500-1000g i większe. Jagody ciemnoniebieskie, okrągłe lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g (24 x 22mm). Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. W pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy.Zawartość cukru 17-18% a kwasów 7,8g/l. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania.Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. Odporność na mróz około -25° C. Dobra regeneracja po zimowych mrozach. (opis wg informacji rosyjskich) Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.
Genealogia
SZACHTIOR = Wieruł x Mołdowa
Szachtior → 89,05%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 7,29%V.rupestris + 1,56%V.berlandieri + 1,32%V.lincecumi
Choroby
Średnia odporność
Cięcie
6-8 Oczek.
Synonimy
T-6-13
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/shahter.html
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 01-10.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Mołdawia + |
| Masa | 500 -1000gg + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Odmiana | Szachtior +, Wieruł + i Mołdowa + |
| Rozmiar jagód | 24x22 mm mm + |
| Smak | Wiśnia + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

