Gołubok
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: JPG) |
m |
||
Linia 40: | Linia 40: | ||
Plik:148_Golubok_GOLUBOK_-_lisc_J.Czapski.jpg|GOŁUBOK - liść, Foto: J.Czapski | Plik:148_Golubok_GOLUBOK_-_lisc_J.Czapski.jpg|GOŁUBOK - liść, Foto: J.Czapski | ||
Plik:196_Golubok_-_lisc_J._Czapski.jpg|Gołubok - lisc, Foto: J. Czapski | Plik:196_Golubok_-_lisc_J._Czapski.jpg|Gołubok - lisc, Foto: J. Czapski | ||
- | Plik: | + | Plik:Golubok-gr2.JPG|Gołubok - początki veraison: Foto: ZbyszekB |
Plik:Gołubok-gr3.jpg|Gołubok - grona po veraison: Foto: ZbyszekB | Plik:Gołubok-gr3.jpg|Gołubok - grona po veraison: Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Gołubok-gr4.jpg|Gołubok - grono: Foto: ZbyszekB | Plik:Gołubok-gr4.jpg|Gołubok - grono: Foto: ZbyszekB |
Wersja z 17:53, 25 kwi 2010
Gołubok | |
---|---|
![]() Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | (Siewiernyj x Sorok Liet Oktabria) x Odesskij Rannij x (Alicante x Cabernet Sauvignon) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina 1958 |
Masa grona | 100-140 g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
smak | czarna porzeczka |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Bardzo atrakcyjna odmiana przerobowa do wytwarzania czerwonego wina. Smaczne jagody mają silnie barwiący sok. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono-brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu.Krzew rośnie silnie i o pokroju wyprostowanym. Wymaga cięcia "zielonego" (letniego)przy uprawie na wino.Formy raczej wysokie.Dobrze regeneruje po zimowych mrozach.Owocuje zadowalająco nawet z pąków zapasowych.Owocował minimalnie ale nawet po zimie 2006(-31ºC). Po zimie 2010(-28ºC) ok.50%pąków głównych zostało uszkodzonych(co nie powinno mieć większego wpływu na plon).Do sprawdzenia.
genealogia
GOŁUBOK = Severnyj X mixturi of pollen: Odeskii Rannii, 40 Liet Oktiabria, (Alikant Boushe x CS)
Gołubok → 87,5%V.vinifera +12,5%V.amurensis
Choroby
Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych xabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów, tak jak większość vinifer.
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Ukraina 1958 + |
Masa | 100 -140g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Gołubok +, Siewiernyj +, Sorok Liet Oktabria +, Odesskij Rannij +, Alicante + i Cabernet Sauvignon + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Czarna porzeczka + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |