Nero
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: + zdjęcia) |
|||
Linia 37: | Linia 37: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html | ||
+ | |||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
Wersja z 08:26, 19 lip 2010
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 250 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm mm |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html
Zdjęcia
Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 250 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |