Jadwiga
Z Winogrona.org
(→Opis: uzupełnienie) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Polska | |kraj pochodzenia=Polska | ||
- | |masa grona = | + | |masa grona=191 |
- | |rozmiary jagód = 18 | + | |rozmiary jagód=18 mm |
+ | |masa jagód=2 | ||
+ | |smak=neutralny | ||
|SAT=2200 | |SAT=2200 | ||
|termin dojrzewania=21-30.09 | |termin dojrzewania=21-30.09 | ||
- | |mrozoodporność= -20 | + | |mrozoodporność=-20 |
|kolor gron=zielono-żółte z białawym nalotem | |kolor gron=zielono-żółte z białawym nalotem | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=18,4 | ||
+ | |zawartość kwasów=10,7 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
- | |wzrost= | + | |wzrost=średnio silny |
|drewnienie łozy=słabe | |drewnienie łozy=słabe | ||
- | |płodność latorośli= | + | |płodność latorośli=mała |
|obsada gron=1,2 | |obsada gron=1,2 | ||
- | |plenność= | + | |plenność=niska |
|cięcie=na 10-12 pąków | |cięcie=na 10-12 pąków | ||
}} | }} | ||
Linia 38: | Linia 42: | ||
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания | 1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания | ||
+ | '''Wg. Olga JANDUROVA''' (Instytut Upraw – Praga): | ||
+ | |||
+ | Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. | ||
+ | Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) | ||
+ | Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. | ||
+ | Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte) | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' kruchy, neutralny, z trzema nasionami | ||
+ | |||
+ | ==Parametry== | ||
+ | Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2 | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe. | Odmiana nie odporna na choroby grzybowe. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | długie | |
==Opinie== | ==Opinie== | ||
forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11 | forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11 |
Wersja z 19:35, 25 lut 2011
Jadwiga | |
---|---|
Rodzice | Julianna X Agostenga |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 191 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | neutralny |
SAT | 2200 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18,4 °Bx |
Zawartość kwasów | 10,7 g/l |
Opis
Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.
Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.
Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.
Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.
Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.
(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)
wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
Wg. Olga JANDUROVA (Instytut Upraw – Praga):
Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN
Grona: średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)
Jagody: szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta
Miąższ: kruchy, neutralny, z trzema nasionami
Parametry
Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2
Choroby
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
długie
Opinie
forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Raczej to odmiana Gaylyunasa Jadwiga http://keep4u.ru/full/080705/51eb9831b98d5a75f8/jpg
Cięcie | na 10-12 pąków oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | słabe + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem + |
Kraj | Polska + |
Masa | 191 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obsada gron | 1,2 szt. + |
Odmiana | Jadwiga + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | mała % + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.200 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18,4 + |
Zawartość kwasów | 10,7 + |