Kodrianka – Winogrona.org
modified on 8 wrz 2022 at 14:01 ••• 119 323 views

Kodrianka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
Linia 32: Linia 32:
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
 +
'''W Skierniewicach''' dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.
 +
 +
'''Grona:''' śednie do dużych, stożowate lub szerokostożkowate, luźne.
 +
 +
'''Jagody:''' duże ,elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowogranatowa, z obfitym woskowym nalotem.
 +
 +
'''Miąższ:''' zrośnięty ze skórką o '''przeciętnym smaku''' !? <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>;<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
== Genealogia ==
== Genealogia ==
'''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X [[odmiana::Marszalski]] (KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC)
'''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X [[odmiana::Marszalski]] (KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC)
Linia 37: Linia 44:
  +7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri''
  +7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri''
  +1,32%''V.lincecumii''
  +1,32%''V.lincecumii''
 +
==Parametry==
 +
Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)
 +
zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
== Choroby ==
== Choroby ==
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
-
== Cięcie ==
+
Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.
-
== Synonimy ==
+
== Cięcie ==
 +
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąowe czopy.
 +
== Synonimy ==e krzewy
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>
-
 
+
==Linki==
 +
http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html
==Zdjęcia==
==Zdjęcia==
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>

Wersja z 16:55, 7 mar 2011

Kodrianka
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Rodzice Mołdowa x Marszalski
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 31x19 mm
Masa jagód 6-8 g
smak Prosty
SAT 2350(?)
Termin dojrzewania 20-30.08
Ilość dni dojrzewania 110-120
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron fioletowe
Zapylanie obcopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-19 °Bx
Zawartość kwasów 0,6-0,7 g/l

Opis

Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]

Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.

W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.

Grona: śednie do dużych, stożowate lub szerokostożkowate, luźne.

Jagody: duże ,elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowogranatowa, z obfitym woskowym nalotem.

Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [2];[3]

Genealogia

KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)

Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii

Parametry

Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)

zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%

Choroby

Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.

Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.

Cięcie

Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąowe czopy. == Synonimy ==e krzewy Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915

Literatura

  1. Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
  2. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  3. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html

Zdjęcia

Fakty o Kodrianka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie20-30.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-120  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajMołdawia  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie40-60 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,1-1,7 szt.  +
OdmianaKodrianka  +, Mołdowa  + i Marszalski  +
Rozmiar jagód31x19 mm  +
Sat2.350 (?)  +
SmakProsty  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18 -19  +
Zawartość kwasów0,6 -0,7  +