Kodrianka
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
|||
Linia 32: | Linia 32: | ||
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód. | Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód. | ||
+ | '''W Skierniewicach''' dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej. | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' śednie do dużych, stożowate lub szerokostożkowate, luźne. | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' duże ,elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowogranatowa, z obfitym woskowym nalotem. | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' zrośnięty ze skórką o '''przeciętnym smaku''' !? <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>;<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
'''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X [[odmiana::Marszalski]] (KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC) | '''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X [[odmiana::Marszalski]] (KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC) | ||
Linia 37: | Linia 44: | ||
+7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri'' | +7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri'' | ||
+1,32%''V.lincecumii'' | +1,32%''V.lincecumii'' | ||
+ | ==Parametry== | ||
+ | Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej) | ||
+ | zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2% | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią. | Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią. | ||
- | + | Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe. | |
- | == Synonimy == | + | == Cięcie == |
+ | Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąowe czopy. | ||
+ | == Synonimy ==e krzewy | ||
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915 | Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
- | + | ==Linki== | |
+ | http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html | ||
==Zdjęcia== | ==Zdjęcia== | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> |
Wersja z 16:55, 7 mar 2011
Kodrianka | |
---|---|
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk | |
Rodzice | Mołdowa x Marszalski |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 31x19 mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Prosty |
SAT | 2350(?) |
Termin dojrzewania | 20-30.08 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18-19 °Bx |
Zawartość kwasów | 0,6-0,7 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.
Grona: śednie do dużych, stożowate lub szerokostożkowate, luźne.
Jagody: duże ,elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowogranatowa, z obfitym woskowym nalotem.
Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [2];[3]
Genealogia
KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)
Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca +7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri +1,32%V.lincecumii
Parametry
Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)
zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
Choroby
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąowe czopy. == Synonimy ==e krzewy Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915
Literatura
- ↑ Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html
Zdjęcia
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 20-30.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-60 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,7 szt. + |
Odmiana | Kodrianka +, Mołdowa + i Marszalski + |
Rozmiar jagód | 31x19 mm + |
Sat | 2.350 (?) + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 -19 + |
Zawartość kwasów | 0,6 -0,7 + |