Eszter
Z Winogrona.org
m (→Synonimy) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Eszter |
- | |zdjęcie = Eszter-grona_Z_Banasiak.jpg | + | |zdjęcie=Eszter-grona_Z_Banasiak.jpg |
- | |opis zdjęcia = Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak | + | |opis zdjęcia=Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak |
- | |rodzice = [[odmiana::Eger 2]] x [[odmiana::Magaracsi Esemege]] | + | |rodzice=[[odmiana::Eger 2]] x [[odmiana::Magaracsi Esemege]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
- | |masa grona = 300 | + | |masa grona=200-300 |
- | |rozmiary jagód = 18 mm | + | |rozmiary jagód=18 mm |
- | |smak = | + | |masa jagód=3,5 |
- | |SAT = 2300 | + | |smak=Neutralny |
- | |termin dojrzewania = | + | |SAT=2300 |
- | |mrozoodporność = - | + | |termin dojrzewania=10-20.09 |
- | |kolor gron = fioletowe | + | |mrozoodporność=-23 |
- | | | + | |kolor gron=fioletowe |
- | |zastosowanie = deserowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średnio silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |cięcie=6-8 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. | Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. | ||
+ | |||
+ | wg J.Lisek <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> | ||
+ | |||
+ | Wzrost krzewu średnio silnie do umiarkowanego, na żyznych glebach silnie. Liście średniej wielkości , z trzema szerokimi klapami. | ||
+ | |||
+ | Grona: średniej wielkości cylindryczno-strżkowate, luźne lub średniozwarte. | ||
+ | |||
+ | Jagody: śednie do dużych, krótkoelipsoidalne, granatowoczarne.W niektórych latach jagody drobnieją wskutek złego zapylenia lub niedoboru magnezu ? na któego niedobór ta odmiana jest wrażliwa.<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
+ | |||
+ | Miąższ: neutralny w smaku, smaczny | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris | Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris | ||
Linia 24: | Linia 39: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | + | Tolerancyjny na choroby grzybowe | |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | Krzew preferuje cięcie na łozy przynajmniej z 6-8 pąkami. Przy cięciu na czopy należy ciąć na minimum 4-5 oczek. | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; [[R-65]] | KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; [[R-65]] | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | <bibreferences/> | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Wersja z 20:36, 7 mar 2011
Eszter | |
---|---|
Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak | |
Rodzice | Eger 2 x Magaracsi Esemege |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 200-300 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 3,5 g |
smak | Neutralny |
SAT | 2300 |
Termin dojrzewania | 10-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
wg J.Lisek [1]
Wzrost krzewu średnio silnie do umiarkowanego, na żyznych glebach silnie. Liście średniej wielkości , z trzema szerokimi klapami.
Grona: średniej wielkości cylindryczno-strżkowate, luźne lub średniozwarte.
Jagody: śednie do dużych, krótkoelipsoidalne, granatowoczarne.W niektórych latach jagody drobnieją wskutek złego zapylenia lub niedoboru magnezu ? na któego niedobór ta odmiana jest wrażliwa.[2]
Miąższ: neutralny w smaku, smaczny
Genealogia
Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris + 3,12% V.berlandieri + 2,64 % V.licencumii
Choroby
Tolerancyjny na choroby grzybowe
Cięcie
Krzew preferuje cięcie na łozy przynajmniej z 6-8 pąkami. Przy cięciu na czopy należy ciąć na minimum 4-5 oczek.
Synonimy
KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; R-65
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 200 -300g + |
Masa jagód | 3,5 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Eszter +, Eger 2 + i Magaracsi Esemege + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.300 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |