Kodrianka
Z Winogrona.org
(poprawki zapylania) |
(dojrzewanie) |
||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|masa jagód=6-8 | |masa jagód=6-8 | ||
|smak=Prosty | |smak=Prosty | ||
- | |SAT= | + | |SAT=2400-2500 |
- | |termin dojrzewania= | + | |termin dojrzewania=5-20.09 |
- | |ilość dni dojrzewania= | + | |ilość dni dojrzewania=115-124 |
|mrozoodporność=-22 | |mrozoodporność=-22 | ||
|kolor gron=fioletowe | |kolor gron=fioletowe | ||
Linia 58: | Linia 58: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915 | + | Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915, Black Magic |
== Literatura == | == Literatura == |
Wersja z 18:47, 28 mar 2011
Kodrianka | |
---|---|
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk | |
Rodzice | Mołdowa x Marszalski |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 31x19 mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Prosty |
SAT | 2400-2500 |
Termin dojrzewania | 5-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 115-124 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zapylanie | samopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18-19 °Bx |
Zawartość kwasów | 0,6-0,7 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.
Grona: średnie do dużych, stożkowate lub szeroko-stożkowate, luźne.
Jagody: duże, elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowo-granatowa, z obfitym woskowym nalotem.
Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [2];[3]
Genealogia
KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)
Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca +7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri +1,32%V.lincecumii
Parametry
Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)
zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
Choroby
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąowe czopy.
Synonimy
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915, Black Magic
Literatura
- ↑ Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
http://www.bredwine.wz.cz/Odrudy/Kodrjanka.html
Zdjęcia
grono w Kijowie; grono w Czechach
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-124 + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-60 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,7 szt. + |
Odmiana | Kodrianka +, Mołdowa + i Marszalski + |
Rozmiar jagód | 31x19 mm + |
Sat | 2.400 -2500 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 -19 + |
Zawartość kwasów | 0,6 -0,7 + |