Narancsizu – Winogrona.org
modified on 2 lip 2024 at 21:37 ••• 26 787 views

Narancsizu

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
Linia 9: Linia 9:
|masa grona = 220
|masa grona = 220
|rozmiary jagód = 18 mm
|rozmiary jagód = 18 mm
 +
|masa jagód = 4
|smak = pomarańczowy
|smak = pomarańczowy
-
|SAT =  
+
|SAT = 2500-2600
-
|termin dojrzewania = 11-20.09
+
|termin dojrzewania = 11-30.09
|mrozoodporność = -18
|mrozoodporność = -18
|kolor gron = żółto-zielone
|kolor gron = żółto-zielone
Linia 21: Linia 22:
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref>
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref>
-
== Choroby ==
+
Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
 +
 +
'''Grona :''' duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.
 +
 +
'''Jagody :''' średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu
 +
 +
.
 +
 +
 +
== Choroby ==
 +
Wymaga  ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>

Wersja z 20:54, 8 maj 2011

Narancsizu
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski
Rodzice Chrupka Złota x Królowa winnic
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 220 g
Rozmiary jagód 18 mm mm
Masa jagód 4 g
smak pomarańczowy
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 11-30.09
Mrozoodporność -18 °C255,15 K
-0,4 °F
459,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]

Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .[2]


Grona : duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.

Jagody : średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu

.


Choroby

Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer

Cięcie

Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .[2]


Synonimy

514-22.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib


Zdjęcia

Fakty o Narancsizu — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa220 g  +
Masa jagód4 g  +
Mrozoodpornosc255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R)  +
OdmianaNarancsizu  +, Chrupka Złota  + i Królowa winnic  +
Rozmiar jagód18 mm mm  +
Sat2.500 -2600  +
SmakPomarańczowy  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +