Narancsizu
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa grona = 220 | |masa grona = 220 | ||
|rozmiary jagód = 18 mm | |rozmiary jagód = 18 mm | ||
+ | |masa jagód = 4 | ||
|smak = pomarańczowy | |smak = pomarańczowy | ||
- | |SAT = | + | |SAT = 2500-2600 |
- | |termin dojrzewania = 11- | + | |termin dojrzewania = 11-30.09 |
|mrozoodporność = -18 | |mrozoodporność = -18 | ||
|kolor gron = żółto-zielone | |kolor gron = żółto-zielone | ||
Linia 21: | Linia 22: | ||
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> | Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> | ||
- | = | + | Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> |
+ | |||
+ | '''Grona :''' duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte. | ||
+ | |||
+ | '''Jagody :''' średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu | ||
+ | |||
+ | . | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
Wersja z 20:54, 8 maj 2011
Narancsizu | |
---|---|
Narancsizu - liść Foto: J. Czapski | |
Rodzice | Chrupka Złota x Królowa winnic |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 220 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
Masa jagód | 4 g |
smak | pomarańczowy |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 11-30.09 |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Rzadko spotykana w Polsce, bardzo smaczna odmiana deserowa. Niska mrozoodporność powoduje konieczność okrywania krzewów na zimę. Źle regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Od uprawy polowej korzystniejsza wydaje się w przypadku tej odmiany uprawa pod osłoną.[1]
Wzrost umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości, z trzema klapami. Owocuje umiarkowanie obficie. Odmiana zalecana do najcieplejszych stanowisk. .[2]
Grona : duże o masie ok.250g, długie, stożkowate, luźne, rzadziej średnio zwarte.
Jagody : średnie do dużych ok.4g, kuliste, złocistożółte o dość chrupkim, bardzo smacznym i aromatycznym miąższu
.
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej podobnej do ochrony odporniejszych vinifer
Cięcie
Krzewy preferują cięcie łozy na 6-10 oczek przy formach szpalerowych , lub niskich sznurów poziomych .[2]
Synonimy
514-22.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 220 g + |
Masa jagód | 4 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Odmiana | Narancsizu +, Chrupka Złota + i Królowa winnic + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Pomarańczowy + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |