modified on 19 lut 2021 at 18:17 ••• 12 752 views

Veeblanc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: Fotki ułatwiające identyfikację odmiany)
Linia 7: Linia 7:
|gatunek = hybryda międzygatunkowa  
|gatunek = hybryda międzygatunkowa  
|kraj pochodzenia = Kanada
|kraj pochodzenia = Kanada
-
|masa grona = średnia
+
|masa grona =  
|rozmiary jagód = średnio-duże
|rozmiary jagód = średnio-duże
|smak = prosty
|smak = prosty
|SAT =  
|SAT =  
|termin dojrzewania = 20-30.09
|termin dojrzewania = 20-30.09
-
|mrozoodporność = -24st.C
+
|mrozoodporność = -24
|kolor gron = jasne
|kolor gron = jasne
|nasiona = TAK
|nasiona = TAK

Wersja z 17:37, 5 lip 2011

Veeblanc
Rodzice Cascade x Seyve Villard 14-287
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Kanada
Rozmiary jagód średnio-duże mm
smak prosty
Termin dojrzewania 20-30.09
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Pochodzenie: Vineland, Kanada i. University of Guelph Instytut Badań Ogrodniczych w Ontario. Wyhodowany przez OA Bradt. Krzyżowanie / Selekcja / Wprowadzenie: Krzyżowanie wykonane w 1953 roku, wybrana w 1961 r. i wprowadzona w 1977 r.. przez Dr Fisher Helen

Siostrzana odmiana L’Acadie (V 53261)

Jagody: średnio-duże, okrągłe, miękkie i soczysty miąższ , jagody mogą pękać po deszczu pod koniec okresu dojrzewania

Grona: średnio-duże i długie, dość zwarte.

Charakterystyka uprawy: Umiarkowany wigor i wzrost, pół-pionowy, otwarty(luźny)pokrój.

Średnia data zbiorów: to 29 września w Ogrodniczym Instytucie Ontario .

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Veeblanc:V.v.57,44%, V.lab. 5,45%, V.rup. 23,64% ; V.berl. 1,56% ; V.rip. 3,12% ; V.linc. 8,79%

Choroby

średnio odporna

Cięcie

Wino, jakość i cechy charakterystyczne

Używane do białego wytrawnego wina stołowego, które jest wolne od smaków typu labrusca . Wina były również opisywane jako mające cytrynowożółty kolor, czyste, owocowe i dobrze wyważone . Parametry danych - średnia zbiorów z czternastu lat; z Instytutu Badań Ogrodniczych Ontario wynika, cukier 18,1 ° Brix ; umiarkowaną kwasowość na 0,81% (lub 8,1 g / l) oraz niskie pH 3,10


Synonimy

Vineland 53263 , V 53263

Literatura

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono


Fakty o Veeblanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie20-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasne  +
KrajKanada  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaVeeblanc  +, Cascade  +, Seyve Villard 14-287  + i L’Acadie  +
Rozmiar jagódśrednio-duże mm  +
SmakProsty  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +