Wiktoria5
Z Winogrona.org
(genealogia) |
(foto + opis) |
||
Linia 21: | Linia 21: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Odmiana '''obcopylna''' o wysokiej plenności (warunek - blisko zapylacze). | Odmiana '''obcopylna''' o wysokiej plenności (warunek - blisko zapylacze). | ||
- | Duże jajowate różowe jagody o miąższu średnio zwartym, mięsistym, soczystym bardzo smacznym dojrzewające w pierwszej dekadzie września. Klon odmiany [[odmiana::Wiktoria]] ? | + | Duże jajowate różowe jagody o miąższu średnio zwartym, mięsistym, soczystym bardzo smacznym (posmak muszkatu) dojrzewające w pierwszej dekadzie września. W czasie dojrzewania przy wilgotnej pogodzie niestety jagody pękają. Klon odmiany [[odmiana::Wiktoria]] ? |
Do ustalenia. | Do ustalenia. | ||
(3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria") | (3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria") | ||
Linia 28: | Linia 28: | ||
'''Wiktoria''' -- 59,35%''V.vinifera'' + 1,56%''V.labrusca'' + 14,58%''V.rupestris'' +3,12%''V.berlandieri'' + 2,64%''V.lincecumii'' + 18,75%''V.amurensis'' | '''Wiktoria''' -- 59,35%''V.vinifera'' + 1,56%''V.labrusca'' + 14,58%''V.rupestris'' +3,12%''V.berlandieri'' + 2,64%''V.lincecumii'' + 18,75%''V.amurensis'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odporność na główne choroby średnio-wysoka | + | Odporność na główne choroby średnio-wysoka. |
+ | |||
+ | Przy 3 opryskach w 2011 do końca sierpnia w mało korzystnym miejscu brak śladu porażenia przez m.rz. ale we wrześniu pojawił się delikatnie na liściach m.p. Ogólnie odmiana o dobrej odporności(Space99). | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 43: | Linia 45: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | Plik:Wiktoria-5-k.jpg| | + | Plik:Wiktoria-5-k.jpg|koronka; Foto: ZbyszekB |
- | Plik:Wiktoria-5-L1.jpg| | + | Plik:Wiktoria-5-L1.jpg|liść; Foto: ZbyszekB |
- | Plik:Wiktoria-5-L2.jpg| | + | Plik:Wiktoria-5-L2.jpg|liść; Foto: ZbyszekB |
- | Plik:Wiktoria-kw.jpg| | + | Plik:Wiktoria-kw.jpg|kwiatostany; Foto: ZbyszekB |
- | Plik:Wiktoria-gr2.jpg| | + | Plik:Wiktoria-gr2.jpg|początek przebarwiania jagód; Foto: ZbyszekB |
- | Plik:Wiktoria2.jpg| | + | Plik:Wiktoria2.jpg|grona pod koniec sierpnia; Foto: ZbyszekB |
- | + | Plik:20110817_IMG_9761_wiktoria_r800.jpg|dojrzewające grono; foto Space99 | |
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 09:52, 20 wrz 2011
Wiktoria-5 | |
---|---|
grono, fot. Misza | |
Rodzice | Seyve Villard 12-304 x V.vinifera x V.amurensis |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Rozmiary jagód | 27x22 mm mm |
smak | muszkat |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana obcopylna o wysokiej plenności (warunek - blisko zapylacze). Duże jajowate różowe jagody o miąższu średnio zwartym, mięsistym, soczystym bardzo smacznym (posmak muszkatu) dojrzewające w pierwszej dekadzie września. W czasie dojrzewania przy wilgotnej pogodzie niestety jagody pękają. Klon odmiany Wiktoria ? Do ustalenia. (3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria")
Genealogia
Wiktoria -- 59,35%V.vinifera + 1,56%V.labrusca + 14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri + 2,64%V.lincecumii + 18,75%V.amurensis
Choroby
Odporność na główne choroby średnio-wysoka.
Przy 3 opryskach w 2011 do końca sierpnia w mało korzystnym miejscu brak śladu porażenia przez m.rz. ale we wrześniu pojawił się delikatnie na liściach m.p. Ogólnie odmiana o dobrej odporności(Space99).
Cięcie
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=480&view=odmiana
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Rosja + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Wiktoria-5 +, Seyve Villard 12-304 + i Wiktoria + |
Rozmiar jagód | 27x22 mm mm + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |