modified on 4 kwi 2023 at 16:23 ••• 35 788 views

Kerling

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(Zdjęcia: + fotki)
Linia 44: Linia 44:
Plik:Kernling-gr5.jpg|Kernling-grona - w połwie września 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr5.jpg|Kernling-grona - w połwie września 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr6.jpg|Kernling-grono - przed zbiorem 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr6.jpg|Kernling-grono - przed zbiorem 2011;; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Kernling-gr8.jpg|Kernling-grono - 2011;; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Kernling-gr9.jpg|Kernling - masa gron - 2011;; foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 10:45, 8 paź 2011

Kernling
Kernling - grona 2011; foto ZB
Kernling - grona 2011; foto ZB
Rodzice mutacja odmianyKerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm
smak typu riesling
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.


Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15 mm  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +