modified on 5 maj 2018 at 21:08 ••• 24 347 views

Jukka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(fotka gron)
Linia 53: Linia 53:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
[https://picasaweb.google.com/bred.ik.wine/2011#5642661266549809138 Jukka-grona]
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
Linia 58: Linia 59:
</gallery>
</gallery>
-
[[Kategoria:Odmiany|.]]
+
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 19:25, 7 gru 2011

Jukka
Rodzice ES 3-4-13 x ES 2-5-5
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 170 g
smak Lekki posmak labrusca
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Jedna z póżniejszych selekcji Elmer Swenson'a. Siostrzana odmiana Lorelei Stosunkowo późno startuje wiosną. Dobrze rośnie nawet na ubogich glebach (zagęszczone gliny); Łoza dojrzewa wcześnie i dobrze. Krzewy rosną średnio silnie.

Plonowanie obfite i krzewy wymagają regulacji plonu . Przy nadmiernym owocowaniu gromadzi b.mało cukru. Nawet przy przeciętnym plonowaniu ekstrakt cukrowy jest mniejszy niż u odmiany Marechal Foch o 4Brix

Grona duże - dobrze wypełnione, jagody o średniej masie - koloru granatowego, skóka cienka i delikatna Skórka posiada mało barwnika i dlatego zalecana jest dłuższa maceracja przy wyrobie czerwonego wina.Miąższ soczysty i wydajny..

Veraison - zmiana koloru owoców b.powolna i długotrwała

Dojrzewa średnio wcześnie

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Choroby

średnio odporna na choroby

Cięcie

Parametry

Wino

Nie nadaje się na wina odmianowe a raczej do kupażu lub cuvee z odmianami o większym ekstrakcie cukrowym i o większych taninach.

Synonimy

ES 5-4-16

Literatura

Zdjęcia

Jukka-grona

Fakty o Jukka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajUSA  +
Masa170 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaJukka  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośliduża %  +
SmakLekki posmak labrusca  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów8  +