Jukka
Z Winogrona.org
Jukka | |
---|---|
foto: Gronkowiec | |
Rodzice | ES 2-4-13 x ES 2-5-5 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 170 g |
Rozmiary jagód | 16-18 mm |
smak | Lekki posmak labrusca |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Jedna z póżniejszych selekcji Elmer Swenson'a. Siostrzana odmiana Lorelei Stosunkowo późno startuje wiosną. Dobrze rośnie nawet na ubogich glebach (zagęszczone gliny); Łoza dojrzewa wcześnie i dobrze. Krzewy rosną średnio silnie.
Plonowanie obfite i krzewy wymagają regulacji plonu . Przy nadmiernym owocowaniu gromadzi b.mało cukru. Nawet przy przeciętnym plonowaniu ekstrakt cukrowy jest mniejszy niż u odmiany Marechal Foch o 4Brix
Grona duże - dobrze wypełnione, jagody o średniej masie - koloru granatowego, skóka cienka i delikatna Skórka posiada mało barwnika i dlatego zalecana jest dłuższa maceracja przy wyrobie czerwonego wina.Miąższ soczysty i wydajny..
Veraison - zmiana koloru owoców b.powolna i długotrwała
Dojrzewa średnio wcześnie
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
średnio odporna na choroby
Cięcie
Parametry
Wino
Nie nadaje się na wina odmianowe a raczej do kupażu lub cuvee z odmianami o większym ekstrakcie cukrowym i o większych taninach.
Synonimy
ES 5-4-16
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia umożliwiające identyfikację
liść; ;spód liścia; ;kwiatostan; ;rozmiary kwiatostanu; ;grono, jagody i pestki
Inne zdjęcia
Bredwine:grona; ;Szkółka w Zawadzie: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | USA + |
Masa | 170 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Jukka + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 16-18 mm + |
Smak | Lekki posmak labrusca + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 8 + |