Biełyj KoKł
Z Winogrona.org
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF |odmiana=Biełyj KoKł }} == Opis == Proszę uzupełnić. == Choroby == == Cięcie == == Synonimy == == Literatura == == Zdjęcia …”) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Biełyj KoKł | |odmiana=Biełyj KoKł | ||
+ | |rodzice=Kesza1 x Kubań | ||
+ | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
+ | |kraj pochodzenia=Ukraina | ||
+ | |masa grona=400-600 | ||
+ | |rozmiary jagód= 33,5 x 23,6 | ||
+ | |masa jagód=12-14 | ||
+ | |smak=harmonijny | ||
+ | |termin dojrzewania=5-15.09 | ||
+ | |ilość dni dojrzewania=120-125 | ||
+ | |mrozoodporność= -24 | ||
+ | |kolor gron=jasne | ||
+ | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=17 | ||
+ | |zawartość kwasów=5 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średni | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |płodność latorośli=55-70% | ||
+ | |obsada gron= 1,1-1,5 | ||
+ | |obciążenie=30-35 pączków na krzew | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=średnie | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | + | Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej powinna dojrzewać około 5-15 września. Krzewy mają wzrost średni. | |
+ | Grona są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600. | ||
+ | Jagody są bardzo duże 33,5 x 23,6 mm, średnia waga 12-14 g, owalne, rzadko jajowate-brodawkowate, białe, półprzezroczyste w słońcu z opalenizną. | ||
+ | Smak jest harmonijny, | ||
+ | Miąższ jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra. | ||
+ | Polecane umiarkowane obciążeniu krzewów - regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport. | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | Bardzo odporna na mączniaka rzekomego, umiarkowanie odporna na mączniaka prawdziwego, odporna na Botrytis . | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Polecane średnie na 6-8 oczek, możliwe cięcie krótkie na 3-4 pąki (płodne pierwsze oczka) | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
+ | FVK-4-2 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | http://vinograd.info/sorta/stolovye/fvk-4-2-kokl-belyi.html | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
[[Kategoria:Odmiany|.]] | [[Kategoria:Odmiany|.]] |
Wersja z 17:44, 15 gru 2011
Biełyj KoKł | |
---|---|
Rodzice | Kesza1 x Kubań |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 33,5 x 23,6 mm |
Masa jagód | 12-14 g |
smak | harmonijny |
Termin dojrzewania | 5-15.09 |
Ilość dni dojrzewania | 120-125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 5 g/l |
Opis
Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej powinna dojrzewać około 5-15 września. Krzewy mają wzrost średni. Grona są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600. Jagody są bardzo duże 33,5 x 23,6 mm, średnia waga 12-14 g, owalne, rzadko jajowate-brodawkowate, białe, półprzezroczyste w słońcu z opalenizną. Smak jest harmonijny, Miąższ jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra. Polecane umiarkowane obciążeniu krzewów - regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport.
Choroby
Bardzo odporna na mączniaka rzekomego, umiarkowanie odporna na mączniaka prawdziwego, odporna na Botrytis .
Cięcie
Polecane średnie na 6-8 oczek, możliwe cięcie krótkie na 3-4 pąki (płodne pierwsze oczka)
Synonimy
FVK-4-2
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/fvk-4-2-kokl-belyi.html
Zdjęcia
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-15.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 120-125 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 12-14 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 30-35 pączków na krzew płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,5 szt. + |
Odmiana | Biełyj KoKł + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 55-70% % + |
Rozmiar jagód | 33,5 x 23,6 mm + |
Smak | Harmonijny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 5 + |